DIY: Łatwa paella

DIY: Łatwa paella

Fot: British Chefs

Wielbiciele tej paelli mówią, że to jej najprostsza wersja. Podobno znajdziesz w niej wszystkie smaki oryginalnej paelli z Walencji.

Paella pochodzi z hiszpańskiej Walencji. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa patella, oznaczającego metalowe naczynie, w którym Rzymianie ofiarowali dary Bogom. To jednogarnkowe danie, przygotowywanie w wielu wersjach, najczęściej w oparciu na owocach morza i niezmiennie na ryżu.

Składniki (na 6 porcji):

– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– ½ kg oczyszczonych krewetek
– ¼ kg opłukanych i posiekanych kałamarnic
– 1 drobno posiekana cebula
– 1 puszka drobno posiekanych pomidorów bez zalewy
– 3 drobno posiekane ząbki czosnku
– 1 ½ szklanki ryżu arborio
– 3 ½ szklanki bulionu z owoców morza
– 220 ml soku z małży
– 12-15 oczyszczonych małży
– cytryna i pietruszka do dekoracji
– Sól

Jak zrobić paellę

W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć krewetki, kałamarnice, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Smaż przez ok. 2 minuty, aż krewetki zaczną zmieniać kolor na brązowy. Wyjmij owoce morza cedzakiem i odłóż do małej miseczki. Zmniejsz ogień. Dodaj cebulę i pomidory, gotuj przez 8 minut, często mieszając. Dodaj czosnek, gotuj przez kolejne 2 minuty. Dodaj ryż, gotuj przez kolejne 2 minuty, często mieszając. Wlej sok z małży i bulion, dokładnie wymieszaj. Zwiększ nieco ogień. Kiedy danie zacznie wrzeć, gotuj przez kolejne 15 minut. Ułóż na szczycie owoce morza. Przykryj garnek, gotuj jeszcze 10 minut. Zdejmij paellę z ognia, odczekaj 10 minut i podawaj! Każdą miskę udekoruj cytryną i świeżą pietruszką.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz