DIY: Kiszona czerwona kapusta

DIY: Kiszona czerwona kapusta

Fot: Photogenica

Koniec lata to dobry czas na kiszonki. Wypróbuj czerwoną kapustę kiszoną! To prawdziwa skarbnica witamin, naturalny probiotyk, który wzmocni odporność organizmu.

Składniki:

– 1 kg czerwonej kapusty
– 1 łyżka soli kamiennej
– 1 marchewka
– 1 jabłko
– 1 łyżeczka kminku

Jak zrobić kiszoną czerwoną kapustę

Kapustę umyj, usuń stare liście z wierzchu, wytnij głąb. Drobno ją poszatkuj. Przełóż kapustę do dużej miski, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Pougniataj kapustę, tak aby wypuściła jak najwięcej soku. Umyj jabłko i oczyść marchew, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do startej kapusty. Dodaj kminek i wymieszaj. Całość przełóż do garnka z kamionki albo dużego słoika, ubij drewnianym ubijakiem. Obciąż na przykład talerzykiem, tak aby kapusta była zanurzona w swoim soku, odstaw w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Co 2-3 dni mieszaj, ponownie ubijaj – dzięki temu kapusta się odgazuje. Kiedy będzie ukiszona, możesz przełożyć ją do mniejszych zakręcanych słoików, by móc przechowywać je w lodówce.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.