Wzmocni włosy, oczyści organizm i zaspokoi pragnienie. Domowy kefir z łatwością przygotujesz w domu.
Kefir nazywany jest zapomnianym cudotwórcą. Powstaje w wyniku fermentacji mleka z udziałem ziaren kefirowych (nazywanych też grzybkami kefirowymi), które są skupiskami mikroorganizmów (bakterii i drożdży). Można je kupić w Internecie. W ojczyźnie kefiru, czyli na Kaukazie, kosmetyczne i zdrowotne właściwości kefiru znane są od stuleci (żyje tam obecnie ponad 40 proc. najstarszych ludzi na świecie; w Czeczeni mieszka ponad 400 osób powyżej 100 roku życia).
Kefir idealnie gasi pragnienie, ale pomaga też oczyścić organizm, przyspiesza metabolizm, zawiera duże ilości wapnia i magnezu. Pity regularnie wzmacnia włosy, pomaga opóźnić siwienie i pozbyć się łupieżu. Może być składnikiem wielu domowych maseczek. Domowy kefir jest znacznie tańszy i smaczniejszy niż ten kupiony w sklepie.
Przygotowanie domowego kefiru zajmie sporo czasu, ale jest bardzo proste.
Składniki do przygotowania 1 szklanki kefiru:
– 1 szklanka pełnotłustego mleka
– 1 łyżeczka ziaren kefirowych
– szklany słoik
– gaza
– gumka recepturka
– małe sitko
– szczelnie zamykany pojemnik plastikowy
Jak zrobić domowy kefir?
Wlej mleko do czystego słoika, dodaj ziarna i zamieszaj (na każdą szklankę mleka powinno przypadać 1-2 łyżek ziaren kefirowych). Słoik przykryj gazą i zabezpiecz gumką recepturką. Nie zakręcaj go, bo w procesie fermentacji powstaje dużo dwutlenku węgla, który może rozsadzić słoik. Pozostaw słoik w temperaturze pokojowej, w miejscu, gdzie nie dochodzi światło dzienne, na 12-48 godzin. W cieplejsze dni proces fermentacji będzie przebiegał szybciej, a w chłodniejsze – wolniej. Staraj się co kilka godzin sprawdzać konsystencję mleka. Kiedy mocno się zagęści, a smak stanie się cierpki i kwaskowaty, kefir jest gotowy. Przelej go przez gęste sitko, które zatrzyma ziarna. Jeśli chcesz zrobić więcej kefiru, możesz przełożyć ziarna do kolejnej szklanki mleka – w ten sposób co 24 godziny będziesz mieć świeżą szklankę pysznego, naturalnego napoju. Przygotowany kefir najlepiej wypij od razu, ale jeśli chcesz go zachować na później, przelej kefir do szczelnego plastikowego pojemnika. Ustaw go na samym dole zamrażalnika, tak aby jak najszybciej zamarzł. Na 24 godziny przed planowanym spożyciem przełóż pojemnik do lodówki, tak aby stopniowo się rozmroził.