DIY: Domowa pigwówka

DIY: Domowa pigwówka

© belchonock / Bank zdjęć Photogenica

Domowe nalewki mają wiele zalet. Ta z pigwy pomaga w niestrawności, rozgrzewa. Łatwo ją przygotować i jest przepyszna!

Pigwa to absolutne MUST HAVE jesienno – zimowej diety. Zawiera duże ilości witaminy C oraz pierwiastków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które pomogą wzmocnić odporność organizmu i wspomogą układ odpornościowy. Owoce pigwy są kwaśne i raczej nie nadają się do jedzenia na surowo. Po przetworzeniu zmieniają się natomiast w pyszne marmolady, dżemy, soki czy nalewki. Soki są świetne na przeziębienie, zwłaszcza pite z dodatkiem miodu, nalewki świetnie smakują i pomagają uporać się z ciężkostrawnym jedzeniem.
Do przygotowania nalewki z pigwy będziesz potrzebować duży słoik, jałową gazę i kilka, szczelnie zamykanych butelek.

Składniki:

– 100 dag owoców pigwy
– 50 dag cukru
– ½ litra wódki

Domowa pigwówka. Jak ją zrobić.

Owoce pigwy umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne, potem każdą ćwiartkę przekrój jeszcze raz na pół. Owoce wsyp do dużego słoja, dodaj cukier, potem zamknij słój i odstaw w ciepłe, jasne miejsce, przynajmniej na tydzień. Słojem trzeba codziennie wstrząsać. W tym czasie owoce powinny puścić sok. Po tygodniu wlej do słoja wódkę, ponownie wstrząśnij słojem i kolejny raz odstaw w ciepłe, jasne miejsce. Po 2 miesiącach otwórz słój i wyjmij owoce. Powstały płyn przecedź przez jałową gazę, przelej do butelek, zamknij i odstaw w ciemne, suche miejsce na min. 6 miesięcy. Po tym czasie pigwówka jest gotowa do spożycia, ale jeśli zostawisz ją na dłużej, tylko zyska na smaku!

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.