DIY: 3 pomysły na spring rolls

DIY: 3 pomysły na spring rolls

Fot: Photogenica

Spring rolls to ruloniki z surowego papieru ryżowego, wypełnione warzywami, mięsem czy makaronem. To doskonały pomysł na szybką przekąskę dla niespodziewanych gości.

Pikantne spring rolls z krewetką

Składniki na spring rollsy (na 4 porcje):

– 4 arkusze papieru ryżowego
– 100 gramów makaronu vermicelli
– ¾ kg gotowanych krewetek
– 1 pęczek posiekanej kolendry
– 1 pęczek mięty (tylko liście)
– 1 pęczek drobno posiekanej cebulki dymki
– 2 starte grubo marchewki
– 1 drobno pocięte awokado
– ½ szklanki rozgniecionych orzeszków ziemnych
– limonka pokrojona w ćwiartki

Składniki na sos:

– ¼ szklanki masła orzechowego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka sosu srirarcha
– ½ łyżeczki sosu rybnego
– sok z ½ limonki
– 1 łyżeczka miodu
– 1 szczypta czosnku w proszku
– 1 łyżeczka świeżego, drobno pociętego imbiru

Jak zrobić pikantne spring rollsy z krewetką

Wymieszaj dokładnie składniki na spring rollsy. Makaron mocz w gorącej wodzie przez 10 minut, potem odsącz. W dużej misce połącz wszystkie składniki na sos, podgrzej przez 20 sekund w kuchence mikrofalowej. Zagotuj duży garnek wody, zdejmij go z ognia. Namocz w wodzie każdy z arkuszy papieru ryżowego, połóż na płaskiej powierzchni. Na papierze rozłóż składniki na spring rollsy, zawiń tak jak buritto. Podawaj z ciepłym sosem i ćwiartkami limonki.

Spring rolls z indykiem i awokado

Składniki na spring rolls (na 3 porcje)

– ok. 100 gramów drobno posiekanego pieczonego indyka
– 1 duże awokado, pocięte w małe plasterki
– 1 marchewka, pocięta w julienne
– garść świeżej bazylii
– garść świeżej sałaty
– 3 arkusze papieru ryżowego

Składniki na sos:

– ¼ szklanki sosu hoisin
– 2 czubate łyżki masła orzechowego
– 1 łyżeczka octu ryżowego
– ½ łyżeczki oleju sezamowego

Jak zrobić spring rollsy z indykiem i awokado

Wymieszaj dokładnie składniki na spring rollsy. W misce połącz wszystkie składniki na sos. Zagotuj duży garnek wody, zdejmij go z ognia. Namocz w wodzie każdy z arkuszy papieru ryżowego, potem połóż na płaskiej powierzchni. Na papierze rozłóż składniki na spring rollsy, potem zawijaj jak buritto!

Spring rollsy wegetariańskie

Składniki na spring rolls (na 8 porcji):

– 8 drobno pokrojonych grzybów skiitake
– 3 szklanki drobno posiekanej kapusty
– 2 marchewki pocięte w julienne
– 1 puszka pędów bambusa
– 2 łyżki oliwy
– 2 posiekane ząbki czosnku
– 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
– 1 drobno posiekana mała cebulka dymka
– 2 garści kiełków fasoli
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 8 arkuszy papieru ryżowego

Jak zrobić wegetariańskie spring rolls

Rozgrzej oliwę w dużym garnku albo woku na średnim ogniu. Zwiększ ogień do dużego, dodaj natychmiast czosnek, imbir, cebulę dymkę, cały czas mieszając. Po minucie zmniejsz ogień, dodaj grzyby, kapustę, marchewki i pędy bambusa. Ponownie zwiększ ogień, po 2 minutach dodaj (stale mieszając) kiełki, sos sojowy i olej sezamowy. Trzymaj na ogniu przez 2 minuty, odsącz. Namocz w wodzie każdy z arkuszy papieru ryżowego, połóż na płaskiej powierzchni. Rozłóż po równo mieszankę warzywną i zawiń tak jak burrito.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz