Dieta niskowęglowodanowa skraca życie

Dieta niskowęglowodanowa skraca życie

Fot: Photogenica

Dieta niskowęglowodanowa stała się bardzo popularna, gdy okazało się, że miliony ludzi z nadwagą szybko tracą dzięki niej nadmiarowe kilogramy. Jak się jednak okazuje, zdecydowane ograniczenie węglowodanów w diecie jest szkodliwe.

Ograniczenie lub odstawienie węglowodanów to jeden ze sposobów na odchudzanie. Niemal zawsze przynosi upragniony efekt – szybką utratę wagi. Takiej diety nietrudno też przestrzegać, bo choć musimy unikać pewnych produktów, inne możemy jeść do woli. Jednak najnowsze wyniki badań mówią też, że niedobór węglowodanów w jadłospisie skraca życie. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy opublikowali właśnie wyniki swoich badań w czasopiśmie The Lancet Public Health. Naukowcy przebadali ok. 15 tys. Amerykanów na przestrzeni 25 lat. Przyglądali się nawykom żywieniowym i zestawili je z długością życia badanych osób. Co odkryli? Osoby, które niemal całkowicie wyeliminowały węglowodany z diety, żyły średnio cztery lata krócej niż osoby, które jadły węglowodany w umiarkowanych ilościach.

Naukowcy stwierdzili też, że bardzo niebezpieczna może być dieta niskobiałkowa – wśród badanych, którzy regularnie jedli niewiele białka, zanotowano aż 55 procent więcej przypadków przedwczesnej śmierci niż u pozostałych osób .

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.