Czosnek egzotyczny OLE!

czosnek

Rozgryzasz apetyczny ząbek czosnku i w jednej chwili zaskakuje Cię cała feeria smaków: kurkuma, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz, chili, kardamon, imbir i jeszcze więcej… Czosnek przyprawiony aromatycznym curry to smak egzotyki i kulinarna podróż w najgorętsze zakątki świata.

A jak podróżować, to tylko w dobrym towarzystwie – zaproś przyjaciół na ucztę, która ujmie ich pomysłowością i przeniesie na kolorowe indyjskie targowisko.

Większość spotkań towarzyskich to powielanie utartych schematów. Zasiadamy przy stole, który niczym nie zaskakuje. Dobra wiadomość jest taka, że bardzo łatwo jest przełamać towarzyską rutynę – sprawdzonym sposobem jest impreza tematyczna. Wystarczy odpowiedni wystrój, kilka sugestywnych dekoracji i potraw, żeby nadać naszemu spotkaniu niepowtarzalny klimat i sprawić, że zapadnie ono w pamięć naszych gości na długi czas. Łatwa w przygotowaniu, a zarazem niezwykle efektowna, będzie impreza w stylu indyjskim. Oto kilka wskazówek, jak zabrać się do jej przygotowania.

Pierwsze skojarzenia, jakie nasuwają się na myśl o kraju Gandhiego, to różnorodność kolorów, smaków i aromatów. Zapomnij więc o umiarze w dekorowaniu stołu i puść wodze fantazji! Zadbaj o lampiony, które wprowadzą do domu nastrojowy klimat. Na stole postaw świece o egzotycznym zapachu. Niech w tle pobrzmiewają dźwięki hinduskiej muzyki, którą znajdziesz w Internecie. Pamiętaj jednak, że najważniejszym punktem indyjskiego wieczoru są potrawy, jakie się na nim znajdą.

Przepis na indyjski wieczór

Spraw, aby były pięknie wyeksponowane i kusiły gości intensywnymi kolorami i zapachami. Czosnek egzotyczny OLE! w oleju przyprawionym curry to mocny indyjski akcent.  Urozmaici sprawdzone dania jak i pozwoli poeksperymentować z kulinarnymi nowościami. Nasza propozycja to pieczone ziemniaki faszerowane warzywami i czosnkiem egzotycznym – ta chrupiąca i aromatyczna przekąską jest także zdrowa, łatwa w przygotowaniu oraz świetnie się prezentuje.

Obrane ziemniaki przekrój wzdłuż i wydrąż, tworząc głębokie łódeczki. Miąższ posiekaj wraz z papryką, cukinią i pieczarkami. Wypełnij farszem wydrążone ziemniaki, skrop całość olejem z Czosnku egzotycznego. Nadzienie przykryj kilkoma ząbkami czosnku egzotycznego. Zapiekaj przez 40 min w temperaturze 200 stopni C, aż ziemniaczki nabiorą pięknej złocistej barwy. Na koniec możesz udekorować mini-zapiekanki liśćmi kolendry lub bazylii, wedle własnego uznania.

Czosnek egzotyczny w oleju OLE! – pojemność 212 ml.

www.wole-ole.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.