Czego nie wkładać do mikrofalówki

Czego nie wkładać do mikrofalówki

Fot: mat pras. Samsung

Chociaż dzisiejsze mikrofalówki przechodzą rygorystyczne testy bezpieczeństwa, nie wszystko możesz w nich podgrzewać. Czego nie powinnaś wkładać do mikrofalówki.

Brokuły

To warzywo w mikrofalówce traci smak i wartości odżywcze. Najmniej szkodliwą formą jest gotowanie go na parze – traci jedynie 11 proc. Jeśli włożysz brokuły do mikrofalówki, wartości odżywcze spadną o 97 proc.

Mrożone owoce

Owoce zaczynają tracić wartości odżywcze od momentu zerwania z drzewa czy krzaka. Aby zatrzymać ten proces, poddaje się je mrożeniu. Najlepiej rozmrażać je w sitku w temperaturze pokojowej. W latach 70. Rosjanie odkryli, że pod wpływem rozmrażania w kuchence mikrofalowej glukozydy w owocach zmieniają się w substancje rakotwórcze.

Mięso

Chociaż większość kuchenek mikrofalowych ma funkcję rozmrażania mięsa, bardzo trudno prawidłowo to zrobić. Najczęściej mięso w środku pozostaje zmrożone, a brzegi brązowieją w wyniku podgotowania. Według rosyjskich badań, gotowanie mięsa w mikrofalówce powyżej 6 minut sprawia, że traci ono połowę witaminy B. Mięso najlepiej rozmrażać w lodówce. Może trwać to nawet 12 godzin.

Mleko z piersi

Journal of Pediatrics przebadał mleko rozmrażane w kuchence mikrofalowej i mleko rozmrażane na kuchence gazowej. Wynik jest jednoznaczny. W tym pierwszym jest o wiele więcej bakterii E-coli.

Dania w plastikowych pojemnikach i opakowaniach

Podgrzewanie czegokolwiek w plastikowym opakowaniu powoduje wzrost składników rakotwórczych i uwolnienie toksycznych substancji m.in.: benzenu, toluenu czy ksylenu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.