Czego nie wkładać do lodówki

Czego nie wkładać do lodówki

Fot: Shutterstock

Na ogół przechowywanie jedzenia w lodówce przedłuża jego przydatność do spożycia, nie niwelując walorów smakowych. Są jednak produkty, którym niska temperatura szkodzi.

Oliwa

Oliwa wstawiona do lodówki robi się ciężka i gęsta. Staje się mniej aromatyczna.

Kawa

Zmielona czy w formie ziaren, kawa nigdy nie powinna trafić do lodówki. Pochłonie wszystkie zapachy sąsiednich produktów. A jeśli już znajdzie się w lodówce, to tylko i wyłącznie w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Pomidory

Pomidory w lodówce tracą aromat, smak, stają się gąbczaste i niesmaczne. Lepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej, jednak z dala od światła słonecznego.

Miód

Gdybyś znalazła w lesie 10-letni słoik miodu, prawdopodobnie byłby doskonały w smaku. Wystarczy jednak wstawić miód do lodówki, żeby przyspieszyć krystalizację cukru. Miód stanie się gęsty i grudkowaty.

Czosnek

Niska temperatura sprawia, że czosnek staje się mniej soczysty, miękki i gumowaty.

Chleb

W lodówce chleb robi się suchy, twardy i gąbczasty.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.