Czarny ryż jest najzdrowszy na świecie!

Czarny ryż jest najzdrowszy na świecie!

Fot: Photogenica

Czarnym ryżem zastąp biały, nawet w sushi. Jest zdrowszy, mniej kaloryczny, ma więcej antyoksydantów niż jagody, więcej błonnika niż skrobi. Zasłużył sobie na miano superfood!

Ma łagodny orzechowy smak, najczęściej uprawiany jest w Indonezji i Tajlandii. Kiedyś był dostępny wyłącznie dla cesarza, stąd ludzie nazywali go „zakazanym ryżem”. Przez długi czas za kradzież tego ryżu płaciło się życiem! Dzisiaj podbija rynek jako pyszny superfood. Chińczycy chcą robić z niego nawet ciastka! Badania udowodniły (autor Profesor Zhimin Xu z Wydziału Nauk o Żywieniu na Uniwersytecie Stanowym), że wystarcza jedna łyżeczka czarnego ryżu dziennie, aby znacząco poprawić swoje zdrowie.

– Ciemne otręby z ziaren czarnego ryżu zawierają antocyjany dostarczające organizmowi antyoksydantów, chroniące DNA, zwiększające elastyczność skóry. Ryż ma ich więcej niż jagody! Antocyjany obniżają ryzyko zachorowania na raka czy choroby serca.

– Zapobiega rozwojowi astmy, zmniejsza ryzyko alergii.

– Zwiększa poziom dobrego cholesterolu we krwi.

– Ma dużo błonnika, żelaza, witaminy B, wapnia, magnezu – znacznie więcej niż biały ryż.

– Poprawia wzrok i pracę nadnerczy.

Jak jeść czarny ryż

Czarny ryż możesz podawać jako tradycyjny dodatek do obiadu, świetnie odnajdzie się też jako składnik sushi, sałatek z krewetkami czy kurczakiem. Możesz zastąpić nim każdy ryż, ugotować w bulionie lub herbacie. Pamiętaj tylko, aby kupując ryż zwracać uwagę na datę ważności. Za długo przetrzymywany czarny ryż pozostanie twardy bez względu na czas gotowania.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz