Cold brew – hit lata

Cold brew - hit lata

fot. mat.pras.

W jaki sposób poradzić sobie z upałem? Świetną propozycją na gorące dni jest cold brew. Zimna, orzeźwiająca i dodająca energii kawa jest coraz częściej serwowana w kawiarniach.

Każdy z nas może ją też przygotować w domowym zaciszu. Podpowiadamy, jak ją zrobić i przedstawiamy przepis na kokosowy koktajl na bazie „parzonej” na zimno kawy.

Cold brew to kawa, która powstaje na skutek powolnego macerowania w zimnej wodzie. Chociaż w Polsce dopiero zdobywa zwolenników, na świecie znana jest już znacznie dłużej. Ogromną popularnością cieszy się w Holandii i Stanach Zjednoczonych, ale pierwsze wzmianki o niej pojawiły się już w XVIII wieku w Japonii.

Macerowanie na zimno

Jak przyrządzić cold brew w domu? Jest wiele sposobów na jego przygotowanie. Przedstawiamy jeden z łatwiejszych, który bez problemu wykonacie samodzielnie. Proces nie jest skomplikowany, ale dość czasochłonny. Wszystko zaczyna się od świeżo mielonej kawy. Nie bez znaczenia jest więc rodzaj ziaren, jakich użyjemy. – Uwagę należy zwrócić przede wszystkim na gatunek kawy oraz jakość wody. Do przygotowania polecam 100% mieszanki Arabiki, która nada naszej kawie charakterystyczny słodki, owocowy smak – wyjaśnia Damian Burgess, ekspert Caffe Vergnano. Kawę „zaparzamy” bez użycia ciepła. Do naczynia wsypujemy średnio zmielone ziarna i zasypujemy je lodem. Następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na około 20 godzin w lodówce, przykrywając folią aluminiową. Temperatura od 4 do 8 stopni Celcjusza pozwoli jej utrzymać miękki i orzeźwiający smak. Po 20 godzinach kawa jest gotowa do wypicia.

Bogactwo cold brew

Charakteryzuje ją mniejsza kwasowość oraz pełne body, które gwarantuje długie zachowanie smaku w ustach. W zależności od sposobu przygotowania i dodatków użytych podczas przyrządzania napoju, możemy wydobyć całe bogactwo aromatów.

– Podczas procesu przygotowania trzeba zwrócić uwagę na każdy szczegół. Ważny jest zarówno rodzaj kawy, jak i użyte dodatki. Z ziaren kawy jasno palonej uzyskamy owocowo-kwiatowy aromat. Z kolei z gatunków ciemno palonej otrzymamy głęboki aromat z nutą czekoladową. Jeśli chodzi o dodatki, możemy wykorzystać wanilię, przyprawy lub cokolwiek innego, co wzmocni różnorodność smaków. Dobrym pomysłem jest dodanie podczas procesu „parzenia” bergamoty lub skórki pomarańczowej, która wydobędzie przyjemny, owocowy i orzeźwiający aromat – dodaje Damian Burgess, ekspert Caffe Vergnano.

Cold brew jest też doskonałą bazą do koktajlów, które świetnie sprawdzą się podczas spotkań ze znajomymi. Możemy ich zaskoczyć połączeniem cold brew z tonikiem albo kokosową wersją napoju. Poniżej przedstawiamy propozycję na Coconut Cold Brew.

Składniki:
100 ml cold brew
80 ml mleka kokosowego
15 ml syropu czekoladowego
8 ml syropu kokosowego

Przygotowanie:

  • Napełnij wysoki kubek lodem.
  • Wlej mleko kokosowe i wymieszaj.
  • Dodaj 8 ml syropu kokosowego.
  • Dodaj 15 ml syropu czekoladowego, pozwalając opaść mu na dno.
  • Na końcu dodaj cold brew.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.