Co warto jeść zimą?

Co warto jeść zimą?

Fot: © gpointstudio / Bank zdjęć Photogenica

Odpowiednia dieta pomoże wzmocnić ochronę przed wirusami, zachować dobre samopoczucie i piękną skórę.

Zimą często czujemy się gorzej, jesteśmy zmęczeni, mamy spadki nastroju. Łatwiej łapiemy infekcje. Nasza skóra też mocno cierpi. Nie sprzyjają jej wiatr, mróz i gwałtowne zmiany temperatur, np. gdy wychodzimy z nagrzanego pomieszczenia na dwór. Na szczęście można temu przeciwdziałać. Do codziennej diety włącz pewne składniki. Odżywią skórę, będą działać antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Wiesz co warto jeść zimą?

Czerwona papryka

Witamina C jest od dawna doceniana w kosmetyce. Papryka może mieć jej nawet 3 razy więcej niż pomarańcza! Papryka działa przeciwzapalnie, jest też silnym przeciwutleniaczem.

Wędzony łosoś

Pomaga naprawić zniszczenia, które mróz zostawia na twojej skórze. Kwasy Omega 3 i Omega 6 wspomagają jej zdrowy wygląd i przeciwdziałają utracie wody.

Grzyby

Są idealnym dodatkiem do zimowej diety. Działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie. Mogą wpływać na obniżenie cholesterolu. Są źródłem witaminy D, która pomaga budować system odpornościowy, a także potasu. Są niskokaloryczne.

Sery

Są bogatym źródłem witaminy C i D, niezbędnej do zachowania dobrego zdrowia. Jeśli mas za mało witaminy D możesz być śpiąca i ciągle zmęczona. Jej niedobory negatywnie wpływają na odporność i sprzyjają spadkom nastroju. Włącz sery do codziennej diety. Podobne składniki znajdziesz też w żółtkach jajek, soku pomarańczowym czy mleku sojowym.

Ryby

Ryby są bogatym źródłem kwasów Omega 3, które wzmocnią twoją ochronę przed infekcjami, wspomogą pracę dróg oddechowych i płuc. Włącz do codziennej diety (jedz ryby nawet 3 razy w tygodniu) sardynki, anchois, śledzie, łososia czy makrelę.

Borówki

Mają najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich świeżych owoców. Substancje te pomogą ci pozbyć się wolnych rodników z organizmu, będą też bronić organizm przed niebezpiecznymi patogenami. Są bogate w wit. C.

Cynamon

To jedna z najbardziej zdrowych przypraw w kuchni. Cynamon jest potężnym źródłem przeciwutleniaczy. Pozytywnie wpływa na metabolizm i usprawnia trawienie.

Banany

Jesienią i zimą często masz gorszy humor, spada też ogólne samopoczucie? Jeśli czujesz przypływy smutku, spróbuj włączyć do codziennej diety banany. Zawierają tryptofan, składnik niezbędnego do produkcji serotoniny, hormonu szczęścia. Znajdziesz go też w nabiale, rybie, suszonych daktylach czy soi. W bananach jest też dużo potasu.

Przeczytaj także

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.