Co to jest umami

Co to jest umami

Fot: Photogenica

Umami lub umame to oficjalnie piąty smak, który stanął obok gorzkiego, słodkiego, kwaśnego i słonego. Umiesz go sobie wyobrazić?

W 1908 roku odkrył go Kikunae Ikeda, profesor chemii z uniwersytetu w Tokio. Podczas jedzenia wegetariańskiego dashi zauważył, że smak zupy nie mieści się w żadnej definicji, którą znał do tej pory. Dashi po prostu smakowało inaczej i już. Kikunae Ikeda postanowił wziąć dashi pod przysłowiową lupę i szybko wyizolował kwas glutaminowy z morskich glonów zupy. Tak właśnie odkrył tajemnicę dashi i nowy smak, który nazwał umami. Umami wymagało jednak wielu lat kolejnych badań, aby w 2000 roku oficjalnie zostać uznanym przez świat nauki. Dzisiaj jest jednym z pięciu już podstawowych smaków, obok słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i słonego. Niestety wciąż rzadko znajdziesz go w przestarzałych książkach szkolnych. Jak smakuje umami? Koneserzy kuchni opisują go jako mięsny, rosołowy lub bulionowy. Szefowie kuchni mówią, że umami to po prostu przepełnione smakiem, wyśmienite danie. Podobno uzupełnia i wyrównuje smaki oraz „dodaje do jedzenia tego, co sprawia że mówisz mmmmmm!”

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.