
fot. mat.pras. marki Diamant
Ciasto z buraka cukrowego? Większość z nas nie użyłaby tego składnika w deserze. A szkoda, bo oryginalny dodatek sprawia, że ciasto staje się wilgotne, świeże i smaczne!
Zbliżający się okres świąteczny jest doskonałą okazją, aby przyrządzić oryginalny deser i zaskoczyć naszych gości. Z dodatkiem orzechów i cynamonu ciasto stanie się iście świąteczne, a za sprawą cukru idealnie słodkie. Wyjątkowo, w tym roku burak zagości na naszych stołach nie tylko w barszczu! Co więcej przygotowanie ciasta z burakiem cukrowym jest bardzo proste. Tak więc nie musimy się martwić, że podczas świątecznych obowiązków i zawirowań nie wystarczy nam czasu na jego przygotowanie.
Orzechowe ciasto z buraka cukrowego
Składniki:
-
1 szklanka ugotowanego i startego buraka cukrowego (ok. 170 g)
-
100 g mieszanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, ziemnych)
-
2 jajka
-
100 g cukru
-
150 g mąki pszennej
-
175 ml oleju roślinnego
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka cynamonu
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Orzechy podprażamy na suchej patelni i miksujemy drobno. Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Dalej ubijając, dolewamy powoli olej. Dodajemy orzechy, startego buraka i mieszamy dokładnie. Wsypujemy przesianą wraz z sodą, proszkiem i cynamonem mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (24 cm), wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i posmarowanej po bokach masłem. Pieczemy 1 godzinę w 160 stopniach.
Materiał prasowy marki Diamant