Ciasteczka z mąką ze świerszczy

Ciasteczka z mąką ze świerszczy

Fot: Photogenica

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz sięgać po niezdrowe desery? Te słodko-słone ciasteczka zaspokoją apetyt na słodycze i nie zaszkodzą zdrowiu. Wszystko dzięki… świerszczom.

Mąka ze świerszczy cieszy się coraz większą popularnością wśród zwolenników zdrowej kuchni. Jest produkowana z suszonych lub pieczonych świerszczy hodowlanych. Mąkę możesz wykorzystywać do ciast, możesz też upiec na niej chleb. Ma trzy razy więcej białka niż polędwica wołowa. Dodaje ciasteczkom łagodnego, orzechowego smaku. Dostaniesz ją w większości sklepów internetowych.

Składniki (na 20 ciasteczek):
– ½ szklanki mąki uniwersalnej
– ¼ szklanki mąki ze świerszczy
– ½ szklanki płatków owsianych
– ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
– ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¼ łyżeczki soli morskiej
– ½ szklanki masła nieosolonego
– ¾ szklanki cukru kokosowego
– 1 duże jajko
– 1 łyżeczka pasty z laski wanilii
– 1 szklanka chipsów czekoladowych z ciemnej czekolady
– Sól fleur de Sel do dekoracji

Jak zrobić ciasteczka z mąką ze świerszczy

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i odstaw na bok. W dużej misce połącz oba rodzaje mąki, płatki owsiane, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól morską. W blenderze zmiksuj masło, cukier kokosowy, jajko, wanilię. Dodaj pozostałe składniki wymieszane w misce, jeszcze raz delikatnie zmiksuj. Dodaj chipsy czekoladowe, wymieszaj. Z masy uformuj ciasteczka (o średnicy 2-3 cm) i połóż na wcześniej przygotowanej blasze. Pomiędzy każdym ciasteczkiem zostaw przynajmniej 3-4 cm odległości. Piecz przez 10-11 minut, aż brzegi ciasteczek będą lekko złote. Wyjmij ciastka z piekarnika, posyp solą fleur de sel i pozostaw na blasze do wystygnięcia.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz