
fot. mat. prasowe VOG Polska Sp. z o.o.
Kiedy za oknem wysoka temperatura, brakuje nam często ochoty na ciepły posiłek. Miłośników zup z pewnością zadowoli wersja podawana na zimno – chłodnik pomidorowo-fasolowy.
Składniki:
1 kg pomidorów
2 puszki fasoli białej Happy Frucht
2 duże papryki czerwone
1 mała szalotka
ząbek czosnku
łyżeczka masła
sól, pieprz
dodatki według uznania
Wykonanie:
1. Pomidory myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ściągamy skórki, a obrane pomidory kroimy.
2. Masło przekładamy na dużą patelnię, potem dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy do czasu zeszklenia.
3. Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory, pokrojoną paprykę oraz szczyptę soli. Przykrywamy na 5 minut patelnię pokrywką, następnie lekko podduszamy.
4. Następnie dodajemy odsączoną fasolkę. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem 10 minut.
5. Uzyskaną mieszankę blendujemy i przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy schłodzoną.