Chłodnik pomidorowo-fasolowy

chłodnik

fot. mat. prasowe VOG Polska Sp. z o.o.

 

Kiedy za oknem wysoka temperatura, brakuje nam często ochoty na ciepły posiłek. Miłośników zup z pewnością zadowoli wersja podawana na zimno  – chłodnik pomidorowo-fasolowy.

Składniki:

1 kg pomidorów

2 puszki fasoli białej Happy Frucht

2 duże papryki czerwone

1 mała szalotka

ząbek czosnku

łyżeczka masła

sól, pieprz

dodatki według uznania

 

Wykonanie:

1. Pomidory myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ściągamy skórki, a obrane pomidory kroimy.

2. Masło przekładamy na dużą patelnię, potem dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy do czasu zeszklenia.

3. Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory, pokrojoną paprykę oraz szczyptę soli. Przykrywamy na 5 minut patelnię pokrywką, następnie lekko podduszamy.

4. Następnie dodajemy odsączoną fasolkę. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem 10 minut.

5. Uzyskaną mieszankę blendujemy i przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy schłodzoną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.