Chińskie bułeczki bao

Chińskie bułeczki bao

Fot: Pixabay

Chińczycy przygotowywali te bułeczki już 2 tysiące lat temu! Mają nieskończoną liczbę kształtów i wersji smakowych.

Początkowo jadali je Chińczycy, dzisiaj podawane są także w Japonii i Indonezji. Są przygotowywane na parze i podawane na śniadanie lub na kolację. Konsystencją przypominają nieco knedle.

Składniki:

suche:

– 530 gramów mąki pszennej
– ½ łyżeczka soli
– 7 gramów suszonych drożdży
– 40 gramów cukru pudru
– 15 gramów proszku do pieczenia

mokre:

– 50 ml mleka
– 1 szklanka ciepłej wody
– 25 ml oleju roślinnego

Jak zrobić chińskie bułeczki bao

Połącz wszystkie suche składniki w mikserze. Wymieszaj mokre składniki w dużej misce i dodaj je do składników suchych. Miksuj przez ok. 2 minuty na średnich obrotach. Zwiększ obroty na duże i miksuj przez kolejne dwie minuty, dzięki temu ciasto osiągnie idealną konsystencję. Zagnieć masę w dużą kulę i posmaruj pędzlem zamoczonym w oleju roślinnym. Przełóż ciasto do czystej miski i przykryj wilgotną ściereczką. Pozostaw na 1 ½ godziny w suchym, ciepłym miejscu. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć objętość. Gotowe ciasto podziel na 12 części, z każdej uformuj kulkę, którą potem rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Rozwałkowane ciasto posmaruj olejem. Każdy placuszek zagnij na pół, delikatnie dociskając. Bułeczki przełóż na papier do pieczenia, umieść na parowniku wypełnionym wodą, trzymanym na średnim ogniu. Po 10 minutach zwiększ ogień. Kiedy woda zacznie intensywnie parować, zmniejsz ogień na średni. Po 5 minutach wyłącz ogień, ale parownik pozostaw zamknięty jeszcze przez 4-5 minut. Potem bułeczki możesz już jeść.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.