Być może wkrótce zabraknie sera Camembert

Być może wkrótce zabraknie sera Camembert

Fot: Photogenica

Powód? Coraz mniej wytwórni uzyskuje słynny certyfikat jakości “au lait cru, moule a la louche”.

Camembert, który znasz, prawdopodobnie nie jest prawdziwym serem Camembert, produkowanym według ściśle określonych procedur. Jak podaje The Independent, z 360 mln krążków Camembert produkowanych rocznie, obecnie wymagania spełniają jedynie… cztery. Liczba producentów, którzy przechodzą rygorystyczne wymogi kontroli jakości (AOC – Appelation d’origine contrôlée), pozwalające opatrzyć ser etykietką “au lait cru, moule a la louche” (franc: mleko z kadzi i pleśń) spada z roku na rok. Prawdziwy Camembert powstaje we Francuskiej Normandii, wyłącznie z niepasteryzowanego mleka krowiego. W dojrzewaniu sera biorą udział pleśnie (Penicillium camemberti), które nadają mu cenny aromat i smak. Oryginalny Camembert powinien mieć kremową barwę i porowatą fakturę. To świetna przekąska. Ser możesz też smażyć i piec. Powinien być zjedzony maksymalnie tydzień po dacie produkcji.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz