Burgery z łososia

Burgery z łososia

Fot: Pixabay

Są zdrowsze niż te z wołowiny, mają znacznie mniej kalorii. Burgery z łososia przygotujesz w kilkanaście minut.

Składniki (na 4 burgery):

– 1 drobno posiekana czerwona cebula
– ¼ szklanki świeżo posiekanej bazylii
– ¼ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 kg filetów z łososia, bez skóry, pokrojonych w małe kawałki
– 1 łyżka pikantnego sosu pieprzowego
– białko z jednego, dużego jajka
– olej w sprayu
– 8 kromek z focacci lub 4 bułki.

Jak zrobić burgery z łososia

Cebulę, bazylię, sól, pieprz i łososia wymieszaj w dużej misce. W małej misce wymieszaj sos pieprzowy z białkiem, przelej go do dużej miski i ponownie wymieszaj. Podziel połączone składniki na 4 równe porcje, z każdej z nich uformuj kotlet. Postaw duży garnek na średnim ogniu, spryskaj dno olejem. Połóż kotlety z łososia, smaż po 3 minuty z każdej strony. W tym samym czasie przypiecz w tosterze kromki z focacci. Połóż na nich gotowe kotlety i przykryj pozostałymi kromkami.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.