Burgery z Krwawą Mary

Burgery z Krwawą Mary

Fot: pixabay

Burgery w tej wersji lepiej podawać tylko dorosłym. Są ostre i doprawione alkoholem. Wypróbuj je, zanim sezon grillowania ostatecznie się zakończy.

Składniki (na 4 porcje):

– 4 bułki

Na burgera

– 1 kg mielonej wołowiny
– 1 łyżka ostrego sosu chili
– 1 łyżka sosu Worcestershire
– 1 łyżeczka soli koszernej plus więcej do smaku
– 2 łyżeczki czarnego pieprzu plus więcej do smaku
– 2 łyżeczki oleju roślinny

Na sos

– 1/3 szklanki majonezu
– 2 łyżeczki Krwawej Mary
– 1 łyżeczka sosu Worcestershire
– sok z ½ cytryny
– 1 łyżeczka wódki

Dodatki:

– 4 listki sałaty masłowej
– 1 pokrojony w cienkie plastry pomidor
– 4 drobno posiekane ogórki kiszone

Jak zrobić burgery z Krwawą Mary

W dużej misce wymieszaj mięso mielone z sosem chili i sosem Worcestershire. Dodaj sól i pieprz, jeszcze raz wymieszaj. Uformuj 4 płaskie kotlety. Na średnim ogniu na patelni rozgrzej olej roślinny. Usmaż burgery, po 4 minuty z każdej strony. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos, dopraw do smaku solą i pieprzem. Bułki na burgery przetnij wzdłuż, rozłóż na blacie kuchennym. Posmaruj każdą połówkę sosem, połóż na połówkach bułek burgery. Dodaj sałatę, pomidory, ogórki, więcej sosu i przykryj drugimi połówkami. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Dodaj komentarz