Najlepsze przepisy powstają przypadkiem lub z przymusu, gdy w oczy zagląda nam głód. Tak było, gdy powstał pierwszy placek z sardynkami.
W placku z sardynkami zapieczone są sardynki, jajka i boczek. Stargazy pie narodziło się w brytyjskiej Kornwalii, w małym porcie Mousehole, podczas długiej i ciężkiej zimy, gdy mieszkańcom brakowało jedzenia. Wypłynąć w dalekie morze zdecydował się niejaki Tom Bowcock. Wrócił z sardynkami. Ryby zapiekł w placku i podzielił się z miejscowymi, którzy okrzyknęli go bohaterem. 23 grudnia nazywany jest przez nich dniem Bowcocka. Gwiazdą wieczoru jest oczywiście placek z sardynkami.
Składniki:
– 500 gramów ciasta kruchego (cienko rozwałkowanego) lub ciasta francuskiego
– 10 oczyszczonych sardynek z głowami
– 2 łyżki musztardy Dijon
– 2 łyżki drobno posiekanej kolendry lub tymianku
– 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
– sok z 2 cytryn
– drobno starta skórka z 2 cytryn
– 1 łyżeczka soli koszernej
– ¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 300 gramów lekko przysmażonego (3-4 minuty) boczku
– 4 drobno pokrojone jajka na twardo
– 1 surowe jajko wymieszane z 1 łyżką zimnej wody
– 10 gałązek świeżej pietruszki do przybrania
Jak zrobić brytyjski placek z sardynkami
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wyłóż formę do pieczenia ciastem. Rozetnij wzdłuż 4 sardynki, posmaruj wewnętrzną stronę musztardą, posyp pietruszką, tymiankiem (lub kolendrą), skórką cytryny, solą i pieprzem. Rozłóż rozcięte sardynki na cieście, tak aby głowy wystawały z formy. W podobny sposób rozłóż pozostałe sardynki, rozłóż boczek i ugotowane jajka. Przykryj ciastem, zostawiając wystające głowy sardynek. Placek posmaruj jajkiem wymieszanym z wodą,wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 15-20 minut, aż szczyt placka będzie złocistobrązowy. Przed podaniem włóż gałązki pietruszki w pyszczki sardynek.