Blendery ręczne do 200 zł idealne do zrobienia na przykład pysznego smoothie

fot. pixabay.com

Jeszcze nie tak dawno nikt nie słyszał o blenderach ręcznych choć powszechnie używano mikserów i różnego rodzaju robotów kuchennych, które skracały codzienne czynności kuchenne i pozwalały zaoszczędzić czas. I chociaż dzisiaj ręczne blendery są już popularnym narzędziem do przygotowywania posiłków, to wciąż nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak wiele zastosowań mogą mieć.

Poniżej przedstawiamy zestawienie funkcjonalnych i estetycznych blenderów ręcznych do 200 zł, które sprawdzą się w każdej kuchni. Zapraszamy do lektury.

Wysoki, smukły i nieźle gotuje, czyli czym właściwie jest blender ręczny

Urządzenie to składa się z części silnikowej, która wprowadza nóż i inne końcówki w ruch, oraz z szeregu wymiennych akcesoriów, umożliwiających rozmaite czynności kuchenne – od siekania przez miksowanie, aż po ubijanie piany z jajek. Zanim blendery ręczne na dobre zadomowiły się w polskich domach, do robienia przecierów używano tarek, sit albo tradycyjnych mikserów. Ale warzywno-owocowe przeciery to nie jedyne zastosowanie blenderów. Urządzenia te sprawdzą się przy przyrządzaniu zdrowych i pożywnych koktajli śniadaniowych. Są niezastąpione w przygotowywaniu kremowych zup i warzywnego purée, a mus z prażonych jabłek, zapiekany pod chrupiącą bezą (którą również można ubić przy pomocy takiego blendera) smakuje wybornie jako lekki podwieczorek lub wykwintny deser. Co jeszcze wyróżnia ręczne blendery? Z pewnością niska, w porównaniu z tradycyjnymi blenderami kielichowymi, cena, łatwość obsługi oraz czyszczenia i szeroka dostępność na rynku: www.garneczki.pl.

Śniadanie

fot. mat.pras.

Praktyczny blender kuchenny marki ADLER STICKBLEND, wyróżnia soczysty zielony kolor oraz wyjątkowa łatwość obsługi. Jego smukła linia i lekka obudowa z plastiku jest estetyczna i ładnie będzie prezentować się jako kuchenny gadżet. Świetnie sprawdzi się podczas przygotowania zielonych koktajli i pysznych smoothie. Stalowe ostrze i moc 300 W pozwoli rozdrobnić miękkie produkty spożywcze, jak surowe owoce i świeże warzywa.

Zielone smoothie na dzień dobry

Składniki:

  • szklanka soku jabłkowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)

  • garstka liści świeżego szpinaku

  • plaster świeżego imbiru

  • 1/2 pomarańczy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy wrzucić do wysokiego naczynia i zblendować – smacznego!

Obiad

fot. mat.pras.

Mocny blender ręczny ze stali nierdzewnej ARIETE PRIMMY to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich zwolenników kuchni wegańskiej i wegetariańskiej oraz rodziców małych dzieci, którzy często blendują – choćby zupki dla maluchów. Duża moc urządzenia (aż 7000 W) oraz końcówka wykonana ze stali nierdzewnej, pozwalają na wydajną pracę w kuchni. Doskonały do przygotowania zup, sosów oraz koktajli. Warto zwrócić również uwagę na niecodzienny design urządzenia – połączenie chłodnej stali z estetycznymi elementami z tworzywa w intensywnych kolorach po prostu cieszy oko.

Egzotyczna zupa marchewkowa z kurkumą i curry

Składniki:

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • kawałek pora

  • 500 g marchewki

  • 300 g ziemniaków

  • 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego

  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy oraz 1/2 łyżeczki przyprawy curry

  • puszka mleka kokosowego

Przygotowanie:

  • cebulę i czosnek zeszklić na maśle

  • dodać pozostałe, pokrojone w kostkę warzywa, i smażyć około 10 minut

  • dolać gorący bulion oraz wsypać przyprawy i gotować przez 15 minut

  • dodać mleko kokosowe i wszystko zblendować na gładki krem – pycha!

Deser

fot. mat.pras.

Bardzo mocny blender CAMRY PREMIUM z pojemnikiem, rozdrabniaczem i ubijaczką do piany w zestawie. Dzięki tak szerokiemu wyborowi końcówek można go wykorzystywać do robienie przecierów, miksowania, a nawet do ubijania piany z białek. Duża moc – 1000W pozwala na długą pracę bez obciążania silnika, a stalowe ostrze i metalowa obudowa poradzą sobie z rozdrobnieniem nawet twardych produktów spożywczych. 8 poziomów prędkości pracy daje pełną kontrolę nad stopniem rozdrobnienia produktów. Blender ten jest pomocny w każdej kuchni i niezastąpiony w przygotowaniu warzywnych kremów, zawiesistych sosów czy musów owocowych.

Korzenny mus jabłkowy z bezą na deser

Składniki:

MUS

  • 4-6 jabłek

  • ½ łyżeczki cynamonu

  • kilka ziarenek anyżu

  • skórka starta z ½ cytryny

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

BEZA

  • 4 białka

  • 150 g cukru pudru

Przygotowanie:

MUS

  • obrane i pokrojone jabłka prażyć w garnku o grubym dnie około pół godziny

  • dodać przyprawy oraz sok z cytryny i wymieszać

  • dosypać cukier i zblendować wszystko na gładki mus

  • przełożyć do małych naczyń do zapiekania

BEZA

  • białka ubijać blenderem z odpowiednią końcówką

  • stopniowo dosypywać cukier w trakcie ubijania piany

  • masę wyłożyć na mus i wstawić do piekarnika

  • piec 40 minut w 140°C

  • delektować się wybornym smakiem

Artykuł sponsorowany

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.