Blender do zup i koktajli – jaki wybrać?

Blender do zup i koktajli – jaki wybrać?

fot. mat.pras.

Chcesz przygotowywać zdrowe i smaczne posiłki? Jesteś miłośnikiem domowych zup i koktajli? Wolisz samodzielnie robić sosy i desery niż kupować je w sklepach? Do tego wszystkiego przyda Ci się dobry blender! Sprawdź, na jakie aspekty zwracać uwagę podczas wyboru.

Do czego przydaje się blender?

Z obecności blendera w kuchni skorzystasz podczas przygotowywania różnorodnych potraw i przekąsek, np. zup, sosów, kremów do ciast i tortów, deserów, shake’ów, koktajli, smoothie, soków, a nawet sałatek. Jak widzisz, jest tego sporo, a to przecież nie koniec listy!

Jeżeli planujesz odżywiać się zdrowiej, zrzucić parę kilogramów, przejść na konkretną dietę – np. wegetariańską lub wegańską – lub po prostu gotować smacznie i lekko, blender sprawdzi się idealnie. Przygotowywane w nim potrawy są świeże, pełne witamin oraz minerałów, smaczne i aromatyczne.

Blender do zup i koktajli – jaki wybrać?

fot. mat.pras.

Jaki blender wybrać? – rodzaje

Blendery dzielą się na dwa rodzaje, jeśli weźmiemy pod uwagę ich budowę. Są to:

  • blendery ręczne, których zaletami są: niższa cena, mobilność, poręczność, niska waga, mały rozmiar. Możesz używać ich w domu lub zabrać do rodziny bądź znajomych, aby to im przygotować koktajl. Zazwyczaj wyglądają ładniej – są designerskie. Łatwiej znaleźć dla nich miejsce w szafkach kuchennych,
  • kielichowe, czyli stacjonarne. Są lepsze od ręcznych pod względem mocy, funkcjonalności, wydajności i „kompletności”. Nie musisz brudzić dodatkowej miski ani garnka, ponieważ produkty zmiksujesz w dołączonym do zestawu kielichu. Mało tego, umieścisz tam więcej produktów, i to różnorodnych. Blender kielichowy o wysokiej mocy bez trudu poradzi sobie z orzechami, pestkami, nasionami, a nawet kostkami lodu. Z uwagi na zamykane naczynie (kielich) nie musisz stać przy blenderze podczas miksowania. Niewątpliwie ograniczeniami są wyższe waga i rozmiar. Za takie urządzenie także zapłacisz znacznie więcej.

W niektórych sytuacjach lepszym wyborem od blendera jest tradycyjny mikser. Sprawdź, czym się różnią te urządzenia, czytając artykuł: Blender czy mikser? Zobacz porównanie i wybierz urządzenie dla siebie. Wybierz to urządzenie, które trafniej odpowiada Twoim potrzebom.

Urządzenie przewodowe czy z akumulatorem?

Alternatywny podział blenderów można przeprowadzić z uwagi na sposób zasilania. Mamy do czynienia z tradycyjnymi urządzeniami podłączanymi do sieci oraz zasilanymi akumulatorem. Sprawdźmy, jakie są zady i zalety obu!

Blendery przewodowe, czyli zasilane z sieci, mają większą moc. Dla modeli ręcznych jest to optymalnie 700 W, dla stacjonarnych aż 1500 W. Fakt ów sprawia, że pracuje się nimi krócej, lepiej i poddając obróbce trudniejsze – np. większe lub twardsze – surowce. Niestety są mniej poręczne, zwłaszcza ręczne, w których wiszący kabel przeszkadza bardziej. Jeśli w domu zabraknie prądu lub wyjedziemy w miejsce, gdzie nie ma dostępu do energii elektrycznej, nie zmiksujemy koktajlu.

Blender do zup i koktajli – jaki wybrać?

fot.mat.pras.

Blendery bezprzewodowe, czyli ładowane akumulatorem, są w 100% mobilne i można ich używać w dowolnym miejscu. Są to przede wszystkim modele ręczne. Pozwalają uniknąć szarpania się z kablem i gwarantują wyższy komfort pracy. Niestety są droższe od modeli przewodowych, a także odznaczają się niższą mocą (może to być tylko 200 W!). Nie poradzą sobie z produktami twardymi i dużymi, więc w efekcie będziemy musieli poświęcić więcej czasu na wstępne poszatkowanie ich nożem. Warto też pamiętać, że każdy akumulator ma określony czas pracy, po którym wymaga ładownia, czasem wielogodzinnego.

Wybierając urządzenie do miksowania, bierz zatem pod uwagę komfort pracy i funkcjonalność. Im droższe, tym bardziej uniwersalne – przyda Ci się podczas wykonywania większej liczby i bardziej zróżnicowanych dań. Zastanów się, czy nie warto raz zapłacić więcej, by zyskać niezawodny sprzęt na lata. Według nas tak!

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.