Babka Wielkanocna

Babka wielkanocna

fot. mat.pras.

Podajemy szybki, łatwy i prosty przepis na tradycyjny, świąteczny przysmak. Bazą do przygotowania Babki Wielkanocnej jest masa krówkowa HELIO, która nie zawiera konserwantów, glutenu ani oleju palmowego.

Składniki:

  • Masa krówkowa HELIO w ulubionym smaku: orzechowa, czekoladowa, kajmak, kukułka lub advocat
  • 100 g masła
  • 5 białek 
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 180 g mąki pszennej 
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • Mieszanka keksowa HELIO
  • Polewa i dekoracja biała HELIO

Masło roztopić w rondelku razem z wybraną masą krówkową. W misce ubić pianę z białek, dodać cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, następnie żółtka oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. W kolejnym kroku należy dodać roztopione wcześniej masło z masą krówkową i wymieszać z mąką, skrobią oraz mieszanką keksową. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wysmarowaną bułką tartą formę z kominkiem i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 45- 50 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować Polewą i dekoracją białą HELIO.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.