Azjatyckie masło ghee

Azjatyckie masło ghee

Fot: Shutterstock

Azjatyckie, klarowane masło ghee (lub ghi) wykorzystywane jest w azjatyckiej medycynie, obrządkach religijnych i kuchni. Jest częstym składnikiem azjatyckich potraw, dodaje im głębszego smaku i treści. Ghee jest też bardzo łatwe do zrobienia w domu.

Azjatyckie masło praktycznie się nie psuje. Wielbiciele ghee twierdzą, że może wytrzymać nawet 100 lat! Jest bardzo zdrowe. Znajdziesz w nim witaminę A,D, E i K, bezpośrednio odpowiedzialne za budowanie systemu odpornościowego organizmu. Ghee poprawia znacząco trawienie, zmniejsza poziom złego cholesterolu. Entuzjaści masła twierdzą, że jest dobre do wszystkiego. Ghee możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością albo przygotować w domu.

Przepis na domowe azjatyckie masło ghee

Potrzebujesz:
– 1 kg niesolonego masła, najlepiej niepasteryzowanego
– garnek z grubym dnem
– sitko
– czysta gaza
– pojemnik (najlepiej zamykany), w którym będziesz przechowywać masło

Jak zrobić masło ghee

Masło podziel na maksymalnie małe kawałki i włóż do garnka. Podgrzej je na minimalnym ogniu aż się roztopi. Nie mieszaj. Kiedy masło się roztopi, powstaną trzy warstwy. Na szczycie biała piana białka (po 45 minutach lekko zbrązowieje), pod nią klarowne masło, na dnie druga, stała warstwa białka, które musisz odcedzić. Garnek zdejmij z gazu. Łyżką delikatnie zbierz białą pianę. Resztę powoli przelej przez sitko z bardzo drobnymi oczkami do czystego garnka. Na sitku zostanie białko. Powtórz proces nawet kilka razy, aby otrzymać maksymalnie czyste masło. Możesz wykorzystać je od razu lub schłodzić. W wersji na zimno przybierze stałą, lekko zmętniałą konsystencję. W lodówce wytrzyma nawet do kilku miesięcy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.