Azjatycka sałatka na zimę

Azjatycka sałatka na zimę

Fot: youtube

Zimą warto dodać do sałatek coś bardziej treściwego: mięso, makaron, albo jedno i drugie. Zobacz przepis na azjatycką, sycącą sałatkę na zimę.

Jest doskonałą alternatywą dla ciężkich zimowych posiłków, w których często dominują ziemniaki i ciężkostrawne mięso. Gwiazdą sałatki jest stek z łaty, ale jeśli nie lubisz mięsa, możesz zastąpić go tofu albo tuńczykiem. Mięso trzeba zamarynować.

Składniki (na 4-5 porcji):

Na mięso:

– 1 łyżeczka posiekanego drobno imbiru
– 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
– ¼ szklanki sosu sojowego
– 1 łyżeczka cukru
– ½ soku z cytryny
– ¾ kg wołowiny z łaty
– 2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry
– sól do smaku
Na dressing:
– ¼ szklanki oleju sezamowego
– starta skórka i sok z dwóch limonek
– 1 łyżeczka sosu rybnego
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka płatków chili
– sól do smaku

Na makaron:

– 1 opakowanie makaronu ryżowego lub sojowego
– 1 pokrojona drobno marchewka
– 15 gramów liści świeżej kolendry
– 15 gramów liści świeżej tajskiej bazylii
– 15 gramów liści świeżej mięty
– 1 główka sałaty masłowej (umyte i wysuszone liście)

Na przybranie:

– czerwone płatki chili do smaku
– prażone ziarna sezamu do smaku
– 1 pęczek szczypiorku, drobno posiekany

Jak przygotować azjatycką sałatkę na zimę

Przygotowywanie sałatki rozpocznij od zamarynowania mięsa. W małej miseczce połącz ze sobą imbir, czosnek, sos sojowy, cukier i cytrynę. Mieszaj, aż cukier dokładnie się rozpuści. Mięso przełóż do szczelnie zamykanej torby plastikowej i zalej marynatą. Włóż do lodówki przynajmniej na 5 godzin. W tej samej miseczce do marynaty połącz olej sezamowy, startą skórkę i sok z limonki, sos rybny, cukier, sos sojowy, płatki chili. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dopraw do smaku solą. Ugotuj makaron. Odsącz go i wrzuć w przygotowany dressing. Dodaj marchewkę, miskę szczelnie przykryj i całość wstaw do lodówki. Po upływie 5 godzin mięso wyjmij z marynaty, obsyp kolendrą i solą i połóż na blasze. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Każdą stronę mięsa piecz przez 5 minut. Powinien wyjść stek medium rare. Po przestygnięciu, potnij go wzdłuż na cienkie pasy. Do makaronu wrzuć kolendrę, bazylię i miętę. Przygotuj miseczki. Na dnie każdej z nich ułóż kilka liści sałaty masłowej, rozdziel równo makaron i mięso. Przypraw sałatkę płatkami chili, ziarnami sezamu i szczypiorkiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.