Amerykańskie naleśniki pancakes

Amerykańskie naleśniki pancakes

Fot: Photogenica

Pancakes są grubsze i bardziej sycące niż naleśniki, które znamy. Są jednak równie smaczne, a może nawet smaczniejsze.

Duże jak nasze naleśniki, a grube jak racuchy. Podobno pancakes jadano już w 1430 roku! Dzisiaj to ulubione śniadanie w krajach anglosaskich. Kanadyjczycy jadają je z ukochanym syropem klonowym, Amerykanie z owocami czy czekoladą, Brytyjczycy dodają dżem. Pancakes są łatwe do zrobienia – nie przywierają do patelni i nie rozpadają się tak łatwo jak naleśniki.

Do przygotowania amerykańskich naleśników pancakes potrzebujesz:

– 2 szklanki mąki pszennej, uniwersalnej
– 2 jajka
– 1 ½ szklanki mleka
– 3 łyżki masła
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szczypta soli
– 3 łyżki cukru

Jak przygotować amerykańskie naleśniki pancakes

Mąkę razem z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko o maksymalnie drobnych otworach. Rozpuść masło na bardzo małym ogniu. Jajka roztrzep widelcem, dodaj rozpuszczone masło i mleko. Wymieszaj, dodaj przesianą wcześniej mąkę. Składniki połącz kuchenną trzepaczką. Powstała masa jest gotowa do smażenia. Nabieraj ją chochlą i smaż na suchej, nieprzywierającej patelni. Kiedy zmienią kolor na złoty (1-2 minuty, w zależności od wielkości), obróć naleśnik i powtórz proces. Pancakes możesz jeść z syropem klonowym, świeżymi owocami lub po prostu z cukrem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.