Amerykańska kanapka Club

Amerykańska kanapka Club

28Fot: YouTube/ Chef Tube

Kanapka Club to klasyczna amerykańska przekąska. Jest sycąca i prosta do wykonania.

Jej pełna nazwa to Clubhouse sandwich. Nazwa pochodzi od nowojorskiego klubu Union Club of the City of New York, miejscu gdzie na początku XX wieku spotkały się elity tego miasta. Podczas debat podawano właśnie tę kanapkę, która szybko okazała się być jedną z ulubionych przekąsek Ameryki. To bardzo prosta, sycąca kanapka, którą łatwo przygotujesz w domu. Możesz pozwolić sobie na pewne modyfikacje. Amerykanie używają chleba tostowego. My możemy ukroić cienkie kromki z ulubionego białego chleba. Warto jest zrobić też samodzielnie majonez. Jeśli robisz kanapkę dla wegetarian, zastąp kurczaka awokado razem z posiekaną papryką.

Składniki na kanapkę Club

Składniki: 6 kromek białego chleba, majonez, 4 cienkie plasterki smażonej piersi z kurczaka, sól i świeżo mielony pieprz do smaku, 8 plasterków chrupiącego smażonego bekonu, 4 plasterki sera, 1 pokrojony w cienkie plastry dojrzały pomidor, 4 liście sałaty (rzymskiej lub lodowej), obmyte i osuszone.

Jak zrobić kanapkę Club

Kanapka club to właściwie piramida idealnie złożonych składników. Kromki chleba przypiecz lekko (1-2 minutę) w tosterze lub piekarniku. Po wyjęciu, każdą z nich posmaruj cienką warstwą majonezu. Na dwóch połóż po jednym plasterku kurczaka, dopraw solą i pieprzem, potem przykryj kolejnymi kromkami, stroną z majonezem w dół. Szczyt ponownie posmaruj warstwą majonezu i połóż kolejne plastry kurczaka, po cztery kawałki boczku, ser, sałatę i pomidor. Ponownie przypraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko przykryj pozostałym chlebem, majonezem w dół. Kanapki pokrój na pół i podawaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.