Akcesoria i gadżety kuchenne dla wegetarian

fot. mat.pras.

Kuchnia wegetariańska rządzi się swoimi prawami. Dotyczy to nie tylko specyfiki produktów, które mogą być w niej użyte, ale także sposobu przygotowania smakołyków. Nie jadasz mięsa? A może dopiero przymierzasz się do rezygnacji z niego? Sprawdź, jakie akcesoria i gadżety kuchenne mogą Ci się przydać do przyrządzania wegetariańskich dań i przekąsek.

Blender

Nie masz w domu blendera? Jak najszybciej musisz to zmienić! Urządzenie jest niezwykle przydatne w przygotowywaniu wegetariańskich dań – smakowitych zup-kremów, warzywnych past kanapkowych, domowych hummusów, falafelów czy dipów do pieczonych warzyw. Jaki blender wybrać? Za najbardziej uniwersalne uchodzą blendery ręczne, które jednocześnie dostępne są w całkiem przystępnych cenach (zaczynają się już od ok. 50 zł). Wegetarianie powinni pomyśleć jednak o zainwestowaniu w blender kielichowy lub blender do koktajlów. Dlaczego? Specjalny kielich ułatwia przygotowywania smoothie – kremowych owocowo-warzywnych shaków, które fantastycznie sprawdzają się na drugie śniadanie lub jako dodatek do obiadów i podwieczorków. Kielich, który jednocześnie pełni funkcję bidonu, można zabierać ze sobą do pracy lub na siłownię.

Pojemniki ze szkła hartowanego

Podstawą zdrowej diety są regularne posiłki, dlatego nie można zapominać o przekąskach do pracy lub szkoły. Pomocne w ich przechowywaniu mogą okazać się pojemniki na żywność. Największą popularnością cieszą się te z tworzyw sztucznych. Niestety, dość szybko odbarwiają się pod wpływem niektórych produktów (np. przyprawy curry). Co więcej, część z nich nie jest przystosowana np. do podgrzewania w mikrofalówce. Alternatywą dla nich są ekologiczne pojemniki ze szkła hartowanego. Co sprawia, że warto je kupować? Przede wszystkim bezpieczeństwo – nie wchodzą w kontakt z żywnością – oraz trwałość – nie odbarwiają się i są odporne na działanie temperatury. Pojemniki ze szkła hartowanego sprawiają, że przechowywane w nich smakołyki dłużej zachowują świeżość, dlatego bez problemu można wkładać do nich np. obrane świeże warzywa.

Patelnia typu wok

Patelnię typu wok powinien mieć w swojej kuchni każdy wegetarianin. Dlaczego? Nie tylko po to, żeby przyrządzać smakowite dania azjatyckie na bazie makaronu lub ryżu. Patelnie wok, powstałe z myślą o szybkim smażeniu na wysokich temperaturach, fantastycznie sprawdzają się też w przygotowywaniu chrupiących warzyw, np. z dodatkiem kasz. Jaki wok kupić? Najlepszy będzie ten mający specjalną nieprzywieralną powłokę oraz wykonany z nieco lżejszej stali węglowej, co znacznie ułatwi energiczne podrzucanie smażonymi składnikami.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.