Pomaga pozbyć się trądziku, wspiera w walce z bakteriami, wirusami i grzybami, a także poprawia samopoczucie. To nie jedyne powody, dla których warto dodawać tymianek do potraw!
Tymianek pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego, dzisiaj uprawiany jest też w wielu innych krajach Europy i Ameryki Północnej. Starożytni Egipcjanie używali go do balsamowania zwłok, starożytni Grecy dodawali go do kadzideł. Dzisiaj tymianek wykorzystujemy w pielęgnacji urody, dbaniu o zdrowie, a także w kuchni, dla smaku.
– Jest pełen cennych minerałów. Żelazo wspomaga produkcję erytrocytów, wapń wzmacnia kości, selen reguluje pracę tarczycy, potas wspomaga pracę serca, magnez wpływa na pracę układu nerwowego i mięśniowego.
– Najsilniejszy składnik tymianku, tymol, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo (często znajdziesz go w produktach do higieny jamy ustnej), wspomaga też procesy trawienne. Łagodzi infekcje gardła i dróg oddechowych.
– Olej z tymianku zwiększa poziom kwasów omega-3 w organizmie, zapobiega spadkowi poziomu glutationu – silnego przeciwutleniacza.
– Flawonoidy w tymianku mają działanie przeciwgrzybicze, pomagają też obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, działają rozkurczowo.
– Karwakrol w tymianku wpływa na neurony i poprawia ogólne samopoczucie.
– Tymianek zmniejsza kaszel. Jeśli cię męczy, pij regularnie herbatę z tymiankiem.
– Witamina A i C wspomaga układ odpornościowy.
– Tymianek łagodzi bóle reumatyczne.
– Zmniejsza objawy trądziku.