8 zasad pysznego grillowania

8 zasad pysznego grillowania

Fot: Photogenica

Sezon na grillowanie uznajemy za otwarty! Idealne danie z grilla nie wymaga od kucharza specjalnych umiejętności.

Podobno aż 92 procent Polaków (źródło: Coca – Cola Poland Services) urządza grilla z przyjemnością i bez żadnej okazji. Grill to dla nas nie tylko pomysł na obiad, ale też spotkanie z przyjaciółmi i spędzenie wieczoru. Najchętniej grillujemy kiełbasę i karkówkę, rzadziej steki, ryby czy warzywa. Aby było smacznie, trzeba przestrzegać kilku zasad.

– Nie kupuj gotowych zestawów do grillowania. Trudniej jest stwierdzić czy mięso jest naprawdę świeże, nie masz też kontroli nad dodatkami. Wybierz swoje ulubione mięso (jeśli marzysz o burgerach, wiele sklepów mieli wołowinę na miejscu) i dopiero w domu zamarynuj je w przyprawach: w czosnku, papryce chili, pieprzu… Pamiętaj, że mięso na grilla wymaga czasu, najlepiej smakować będzie to, które w marynacie leżało nawet kilka godzin!

– Kładź mięso wyłącznie na czysty ruszt. Spalony tłuszcz i resztki jedzenia z poprzedniego grillowania zepsują smak mięsa.
– Nie wrzucaj mięsa bezpośrednio na ogień, mięso najlepiej upiecze się na żarze. Nie powinnaś kłaść go na ruszt wcześniej nić po 30-40 minutach od rozpalenia.

– Mięso z grilla wymaga czasu. Przykładowa kiełbaska z grilla to przynajmniej 1 godzina spędzona na ruszcie. Podobnego czasu wymaga (w zależności od grubości) karkówka czy kurczak. To właśnie wtedy będzie idealnie chrupiące z zewnątrz i wciąż soczyste w środku. Z idealnie wysmażonego mięsa powinien wypływać białawy (nie czerwony) sok.

– Nigdy nie wkładaj do paleniska papierów, dykty czy desek. Nie tylko zmieniają smak potraw, mogą wydzielać szkodliwe substancje. Grilluj wyłącznie na węglu drzewnym wkładach kokosowych lub drewnie z winorośli, choć o te u nas trudno.

– If you’re looking, you’re not cooking jak mawiają Amerykanie, czyli nie zaglądaj jak gotujesz. Jeśli masz grilla z zamkniętą kopułą, nie otwieraj go co kilka minut i nie sprawdzaj stanu mięsa. To prosta recepta na surowe lub przesuszone mięso.

– Do tłustych mięs używaj aluminiowych tacek, które nie pozwalają tłuszczowi skapywać na żar.

– Pamiętaj o dodatkach. Grillowane mięso świetnie smakuje z grillowanymi lub świeżymi warzywami skropionymi oliwą z oliwek.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.