7 ciekawostek o pistacjach

7 ciekawostek o pistacjach

Fot: Photogenica

1. W Europie pierwsi odkryli je Włosi. W I w.n.e do Rzymu wprowadził je cesarz Witeliusz. Wzmianki o pistacjach znajdziesz też w książkach kucharskich „O sztuce kulinarnej” Apicjusza z V w.n.e.

2. Mają różne imiona. W Iranie to „uśmiechnięty orzech”, w Chinach „szczęśliwy orzech”. Często nazywane są też zielonym migdałem.

3. To prehistoryczna przekąska. Naukowcy odkryli, że ludzie jedli pistacje już 9 tysięcy lat temu! To jeden z dwóch orzechów, o którym pisze Biblia (Księga Rodzajów 43: 11 – Izrael rzekł do swych synów: «Jeżeli tak być musi, uczyńcie tak. Zabierzcie jednak w wasze wory to, co w naszym kraju jest najcenniejszego, i zanieście owemu człowiekowi w darze: nieco wonnej żywicy, nieco miodu, wonnych korzeni, olejków, owoców, pistacji i migdałów.”).

4. Jedzenie pistacji znacząco zmniejsza łaknienie. Pamiętaj tylko, aby podczas jedzenia pozostawiać w widocznym miejscu łupiny. Dr Painter udowodnił, że dzięki temu zjesz pistacji mniej.

5. Są doskonałym źródłem białka, błonnika, magnezu, tiaminy i fosforu. Mają dużo witaminy B6, miedzi i manganu.

6. Pistacje są dalekim kuzynem mango i sumaka.

7. Pistacje były ulubionym przysmakiem królowej Saby. Podobno monarchini zabierała dla siebie wszystkie zbiory regionu.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz