6 powodów, dla których warto jeść śliwki

6 powodów, dla których warto jeść śliwki

Fot: © Nitrub / Bank zdjęć Photogenica

Wystarczy kilka owoców dziennie, aby wprowadzić w organizmie prawdziwą rewolucję!

Uspokajają nerwy

Śliwki mają dużo witamin z grupy B i magnezu, które pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego i pozwalają opanować stres.

Chronią przed wolnymi rodnikami

Śliwki mają przeciwutleniacze, które pomagają neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników.

Zapobiegają chorobom

Dzięki dużej zawartości pektyn działają oczyszczająco na przewód pokarmowy, obniżają również cholesterol.

Dbają o układ krwionośny

Witamina K w śliwkach poprawia krzepnięcie krwi, witamina C uszczelnia naczynia krwionośne.

Dobrze wpływają na ciśnienie

Śliwki mają wysoką zawartość potasu, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Wystarczy 5-6 śliwek, żeby dostarczyć organizmowi ponad 200 mg potasu!

Dbają o mocne kości

Zmniejszają ryzyko osteoporozy. Poprawiają gęstość kości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.