Masz kłopoty z trawieniem? Sięgnij po te zioła. Pomogą wyleczyć niestrawność.
1. Pieprz cayenne
Pieprz cayenne stymuluje wytwarzanie śliny, co z kolei przekłada się na wydzielanie płynów trawiennych. Polepsza krążenie, pozytywnie wpływa na pracę serca, płuc i jelit. Jest dobrym zamiennikiem dla czarnego pieprzu, pamiętaj jednak, że jest bardzo ostry – dawkuj go rozsądnie.
2. Imbir
Podobnie jak pieprz stymuluje wydzielanie śliny i produkcję soków trawiennych. Wspomaga trawienie tłuszczy, wzmacnia mięśnie jelitowe, wspomaga przepływ żółci, zmniejsza ryzyko zapalenia. Imbir stymuluje krążenie krwi, pomaga w dolegliwościach żołądkowych, zmniejsza gorączkę, zmniejsza wirusowe infekcje. Zalej szklanką wrzącej wody 1 łyżeczkę startego korzenia imbiru i zaparz przez 5 minut. Herbata z imbiru pomoże też na chorobę lokomocyjną.
3. Chaber
Ta aromatyczna roślina leczy niestrawność, zwłaszcza w duecie z wiązówką błotną lub rumiankiem. Zalej 1 łyżeczkę suszonych ziół szklanką wody, parz przez 5-10 minut. Pij 30 minut przed posiłkami.
4. Berberys
Wspomaga pracę wątroby i przepływ żółci. Oczyszcza system trawienny, zmniejsza stany zapalne. Unikaj go jednak w ciąży. Zalej 1 łyżeczkę zioła szklanką wody i doprowadź do wrzenia. 10-15 minut gotowania na małym ogniu wystarczy. Pij napar 3 razy w tygodniu.
5. Goryczka
Stymuluje apetyt i poprawia trawienie. Wspomaga produkcję śliny i soków trawiennych.