5 powodów, dla których warto pić czerwone wino

5 powodów, dla których warto pić czerwone wino
fot. Shutterstock

Codzienne umiarkowane picie czerwonego wytrawnego wina może wspomóc prace twojego organizmu. Lampka wina (125 ml) dziennie ma pozytywny wpływ na twoje zdrowie, samopoczucie, a nawet na pracę mózgu!
Przedstawiamy 5 zalet czerwonego wina:
1. Niższe ryzyko chorób. Dzięki zawartym w winie procyjanidynom, ma ono pozytywny wpływ na  prace całego organizm. Obniżając poziom cholesterolu zmniejsza nie tylko ryzyko zawału serca, ale też rozwoju raka jelita grubego czy cukrzycy typu 2.
2. Lepsza pamięć. Alkohol poprawia krążenie, a co za tym idzie, pracę mózgu. Dzięki umiarkowanemu spożyciu wina, będziesz w stanie długo pozostać w pełni sił umysłowych.
3. Naturalny afrodyzjak. Czerwone wino kojarzy nam się z romantyczną kolacją przy świecach z ukochana osobą. Poza aspektem czysto psychologicznym, wino posiada również ten biologiczny.  Zawarte w nim przeciwutleniacze rozszerzają naczynia krwionośne, co powoduje lepsze ukrwienie okolic intymnych.
4. Przyspiesza metabolizm. Składniki zawarte w winie zahamowują rozwój komórek tłuszczowych. Pomagają utrzymać dobrą figurę paniom po czterdziestce.
5. Zapobieganie przeziębieniom. Przeciwutleniacze zawarte w winie pomogą ci uchronić się przed przeziębieniami, zwalczając wolne rodniki. Dowiedziono, iż osoby spożywające umiarkowane ilości wina przez co najmniej rok, są aż o 40% mniej narażeni na przeziębienia.
PAMIĘTAJCIE! Wino spożywane w nadmiarze ma odwrotne korzyści. Powoduje nadwagę, szkodzi wątrobie, podnosi ryzyko rozwoju poważnych chorób. Nierozważne spożycie może doprowadzić do alkoholizmu. Nie należy pić wina, będąc w ciąży!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.