5 mitów o tłuszczach

Tłuszcze mają bardzo zły PR. Kojarzymy je z ciężkostrawnym jedzeniem, które ma fatalny wpływ na zdrowie. Tymczasem tłuszcze są nas niezbędne. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, dobrze wpływają na cerę. Poznaj 5 mitów o tłuszczach.

MIT 1 – Jeśli jesz tłuszcze, przytyjesz

Jeśli chcesz zdrowo i trwale zrzucić nadprogramowe kilogramy, nie eliminuj zupełnie tłuszczu z diety. Tłuszcze są bardzo sycące. Dzięki nim jesz mniej. Wspomagają też metabolizm. Jeśli całkowicie wyeliminujesz tłuszcz z diety, organizm zacznie szukać alternatywy w postaci węglowodanów i cukru. Trudniej będzie ci się powstrzymać przed zjedzeniem słodyczy.

MIT 2 – Lepiej wybierać produkty light

„Light”, „Diet”, „Low fat”, „Zero kalorii” – takie napisy często znajdziesz na wielu przetworzonych produktach: serkach czy jogurtach. Nie znaczy to jednak, że jedzenie to jest zdrowe. Wyeliminowanie tłuszczów z produktów spożywczych często idzie w parze z podniesieniem zawartości sztucznych słodzików.

MIT 3 – Unikaj tłuszczy nasyconych

Terminy „dobre” i „złe” tłuszcze są bardzo powszechne w codziennym języku, ale w praktyce to spore uproszczenie. Mianem tłuszczy nasyconych określa się całą grupę tłuszczy, z których pewne mają pozytywne, a pewne negatywne działanie na twoje zdrowie. Najnowsze badania pokazują, że tłuszcze nasycone z mięsa, jajek, masła, sera i oleju kokosowego, spożywane w umiarze, mogą mieć dobry wpływ na twoje zdrowie. Tłuszcze, których powinnaś zdecydowanie unikać, to tzw. tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne. Znajdziesz je w potrawach przetwarzanych, np.: zupach w proszku, gotowych sosach, margarynie, ciastkach, chipsach, paluszkach i innych tego typu przekąskach. Tłuszcze trans można też spotkać w pieczywie. Jak dowodzą najnowsze badania, spożywanie takich tłuszczy zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi, powoduje wzrost stężenia „złego” cholesterolu we krwi, przyczynia się do rozwoju chorób miażdżycowych. Tłuszcze trans nie mają też żadnych wartości odżywczych.

MIT 4 – Dieta tłuszczowa źle wpływa na skórę

Zdrową skórę zawdzięczasz między innymi regularnemu spożywaniu kwasów tłuszczowych Omega 3 (znajdziesz je w tłustych rybach: łososiu, makreli czy w pstrągu). Łagodzą one stany zapalne, pomagają przeciwdziałać trądzikowi. Odpowiednie napięcie skóry zapewniają tłuszcze, które znajdziesz w owocach np.: w awokado. Osoby, które mają problemy z cerą, powinny unikać tłuszczy trans, które zaogniają zapalenia skóry i przyczyniają się do jej wysuszenia.

MIT 5 – Jedzenie tłuszczy ma zły wpływ na zdrowie

Prawdą jest, że tłuszcze mają bezpośredni wpływ na funkcjonowanie twojego organizmu. Większość z nich ma jednak działanie pozytywne. Dodają energii, wspomagają produkcję hormonów, funkcjonowanie mózgu i serca. Wspomagają też wchłanianie witaminy A, D, E i K.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.