
fot. mat.pras.
Uwielbiasz kawę? Z pewnością lubisz więc eksperymentować, dodając do niej najróżniejsze dodatki. Jeśli tak, wypróbuj 4 przepisy na rozgrzewającą kawę, które przygotowaliśmy dla Ciebie. Sprawdź, jak smakuje idealny, zimowy napój kofeinowy!
Kawa piernikowa
Nic nie kojarzy się ze świętami tak, jak korzenny zapach pierniczków unoszący się w powietrzu. Kawa piernikowa pozwoli Ci przywołać te wizje nawet wtedy, gdy do świąt jeszcze daleko!
Przygotuj:
– 1/4 łyżeczki cynamonu,
– 1/8 łyżeczki mielonego imbiru,
– 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii,
– 3 łyżki mocnego naparu kawowego,
– 1 szklankę mleka,
– cukier do smaku.
Wszystkie składniki połącz w garnuszku, a następnie postaw go na kuchence i gotuj przez kilka minut, przez cały czas mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Kawę przelej do wysokiego kubka, a jej wierzch udekoruj bitą śmietaną i pokruszonymi pierniczkami. Smacznego!

fot. mat.pras.
Kawa kokosowa
Choć orzeźwiające kokosy to raczej smak lata, coraz częściej kojarzą się też ze świątecznymi wypiekami. Wypróbuj kawę kokosową – tak orzeźwiającą, jak rozgrzewającą!
Przygotuj:
– 50 ml espresso,
– 200 ml mleka krowiego,
– 250 ml mleka kokosowego,
– 1 łyżkę likieru kokosowego,
Mleko kokosowe i krowie wymieszaj ze sobą i wlej do kielicha blendera, a następnie dodaj napar kawy oraz likier. Wszystko zblenduj ze sobą. Przelej napój do wysokiej szklanki. Wierzch możesz udekorować bitą śmietaną i posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi.
Kawa o smaku cynamonu i czekolady
Cynamon i czekolada to para, której nie może zabraknąć w żadnym świątecznym wypieku. Jeśli chcesz spróbować kawy pachnącej (i smakującej!) jak czekoladowo-cynamonowe ciasteczko, wypróbuj nasz przepis!
Przygotuj:
– 50 ml mocnego naparu kawy,
– 500 ml mleka,
– pół łyżeczki cynamonu,
– 1 łyżeczka kakao,
– kilka kostek czekolady – mlecznej lub gorzkiej.
Mleko zagotuj. Do kielicha blender wlej mleko, kawę i kakao – wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Przelej napój do wysokiej szklanki. Wierzch posyp cynamonem oraz startą na tarce czekoladą. Możesz też wrzucić do środka kostkę czekolady, by się rozpuściła i nadała całości jeszcze bardziej wyrazisty smak.

fot. mat.pras.
Rozgrzewająca kawa z chili
Wydaje Ci się, że chili to przyprawa zarezerwowana jedynie do dań kuchni meksykańskiej? Nic bardziej mylnego! Składnik ten świetnie komponuje się też z czekoladą, sprawiając, że przejmująca słodycz zyskuje zaskakujące, ostre zakończenie.
Przygotuj:
– 75 ml mocnego naparu kawy,
– kilka łyżek kakao,
– szczypta chili,
– miętowa posypka, ewentualnie listek świeżej mięty.
Kakao przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, łącząc je z gorącym mlekiem. Do wysokiej szklanki wklej kawę, a następnie przygotowane kakao oraz chili – wszystko wymieszaj tak, by składniki dobrze się połączyły. Wierzch możesz posypać miętową posypką i ozdobić listkiem mięty – w ten sposób nieco zneutralizujesz ostrość napoju, a jednocześnie zyskasz ciekawe połączenie orzeźwienia i rozgrzania jednocześnie.
Chcesz poznać więcej przepisów na pyszną, aromatyczną kawę?
Zajrzyj tutaj: Kawa po turecku, latte, americano – poznaj najlepsze przepisy na kawę!