Bazylia – jakie ma zalety

bazylia zdrowa i smaczna

fot.©5PH/Bank zdjęć Photogenica

Bazylia ma korzenno-anyżowy zapach. Na rynku znajdziesz około 150 gatunków bazylii! Znasz jej działanie?

Każdy zna bazylię, ale czy każdy zna jej właściwości? To mała roślina ze sporymi liśćmi o aromatycznym zapachu ma zaskakująco dużo zastosowań w kuchni i w medycynie naturalnej.

Bazylia – zalety medyczne

Właściwości lecznicze mają nie tylko liście, ale też kwiaty, korzenie, nasiona i łodygi.

– Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, antywirusowo
– Jest silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwalergicznie, przeciwbólowo
– Pomaga w trawieniu i regulowaniu poziomu glukozy
– Wspomaga układ odpornościowy
– Odmładza
– Stymuluje apetyt
– Jest doskonałym środkiem przeciwwymiotnym
– Pomaga na zgagę
– Zmniejsza objawy astmy
– Pomaga w odkrztuszaniu przy infekcjach górnych dróg oddechowych
– Zmniejsza stany niepokoju
– Zmniejsza objawy alergii
– Obniża temperaturę ciała
– Obniża ciśnienie
– Pomaga chronić wątrobę
– Reguluje poziom cukru i cholesterolu

Jak możesz wykorzystać bazylię

– Sos pesto. To jeden z najbardziej popularnych sosów w kuchni włoskiej. Wystarczy zmieszać bazylię, oliwę z oliwek, orzeszki piniowe, parmezan, czosnek i sól, potem polać gorący makaron. Danie gotowe!

– Herbata bazyliowa. Zaparz wywar z bazylii, dodaj do niego kilka kropel z cytryny, listek mięty i odrobinę miodu. Rozgrzewający, ale też orzeźwiający napój gotowy!

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.