9 zalet picia octu jabłkowego

9 zalet picia octu jabłkowego

Fot: Photogenica

Ocet jabłkowy to naturalny kosmetyk i remedium na wiele dolegliwości. Musisz jedynie nauczyć się go pić.

Ocet jabłkowy stosowano już w starożytności. Jest ceniony w kuchni, kosmetyce i medycynie naturalnej. Niewielka ilość jabłkowego octu wpływa pozytywnie na zdrowie.

– Ma silne właściwości alkalizujące, dzięki czemu dba o równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

– Łagodzi stany zapalne.

– Eliminuje toksyny z organizmu.

– Wspomaga i przyspiesza procesy metaboliczne. Jest bogaty w witaminę B6 i lecytynę, co dodatkowo usprawnia spalanie tłuszczu.

– Dostarcza organizmowi cenne składniki odżywcze, takie jak np.: wapń, potas, magnez, miedź i żelazo.

– Usprawnia trawienie (wpływ korzystnych bakterii), zwiększa kwasowość żołądka.

– Obniża poziom cukru we krwi.

– Spowalnia wchłanianie węglowodanów.

– Likwiduje nieświeży oddech. Wystarczy, że zmieszasz pół szklanki wody i pół łyżki octu i przepłuczesz dokładnie gardło.

Jak możesz pić ocet jabłkowy?

Wyciśnij do 1 szklanki wody gazowanej sok z 1 cytryny, dodaj łyżeczkę miodu i 1 łyżkę octu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Pij mieszankę przez 10 dni, zrób tydzień przerwy, potem powtarzaj kurację. Octem możesz wzbogacać też sosy do sałatek. Nie przekraczaj normy dwóch łyżek dziennie!

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.