Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą

Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą

Fot: mat. pras.

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

• 0,5 kg młodego bobu
• 50 g orzeszków piniowych
• ½ pęczka świeżej mięty
• 100 g sera żółtego
• 50 ml oleju lnianego
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka miodu gryczanego
• szczypta grubo zmielonego pieprzu

Wykonanie:

Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób jest nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser.
Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.
Smacznego!

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz