Nie wiesz wszystkiego o kiszonej kapuście

fOT

Fot: Photogenic

To, że zawiera witaminę C, pewnie wiesz. Tak samo jak to, że wzmacnia odporność. Ale to czubek góry lodowej jej wspaniałych właściwości.

Dobroczynne właściwości kiszonej kapusty znali już starożytni lekarze. Leczyli nią choroby płuc, stawów, wątroby, a nawet bezsenność. Jej znanym orędownikiem był rzymski lekarz Markus Katon, który wielokrotnie mówił o całej liście chorób, które można wyleczyć za pomocą kapusty. Dzisiaj wiadomo już, że kapusta raczej nie zastąpi wizyty u lekarza, ma jednak pozytywny wpływ na zdrowie i urodę.

– Wspomaga dietę. Szybko syci, ma zaledwie 16 kcal w 100 gramach.

– Jest cennym źródłem korzystnych dla organizmu bakterii. Ma ich tak dużo, że zaledwie kilka kęsów zastąpi przyjmowanie probiotycznych suplementów.

– Ma dobrze przyswajalną witaminę C, która bierze czynny udział w tworzeniu kolagenu.

– Jest źródłem witaminy K1 i K2, które pozytywnie wpływają na zdrowie kości (także zębów) i kondycję naczyń krwionośnych.

– Reguluje temperaturę ciała. W przypadku zbyt wysokiej obniża, przy zbyt niskiej podwyższa.

– Pozytywnie wpływa na pracę wątroby, śledziony, pęcherzyka żółciowego.

– Łagodzi objawy reumatyzmu.

– Niweluje obrzęki spowodowane zatrzymaniem się płynów w organizmie.

– Oczyszcza organizm z toksyn.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.