Pieczenie chleba daje satysfakcję. Domowy chleb jest smaczniejszy niż ten kupiony. I nie musi być ciągle taki sam. Można go robić w wielu wariantach.
Wydawałoby się, że chleb to chleb i kombinować nie trzeba. Tymczasem, zależnie od przepisu, codziennie można tworzyć chleb o innym posmaku. Przedstawiamy trzy przepisy: na lekko słodki chleb biały, na chleb po irlandzku i po japońsku.
Chleb biały
Jest świetny do tostów i kanapek z masłem orzechowym czy dżemem. Ma lekko słodki smak. Ale jeśli wolisz go w mniej słodkiej wersji, ogranicz ilość cukru do dwóch łyżek.
Składniki:
– 7 gramów suszonych drożdży
– 1 ½ ciepłego mleka
– 1/3 szklanki cukru
– 1 łyżka soli koszernej
– 3 łyżki rozpuszczanego masła, plus więcej do natłuszczania naczyń
– 2 jajka
– 5 ½ szklanki
Jak przygotować biały chleb
Do miski robota kuchennego nalej ¼ szklanki ciepłego mleka i rozpuść w nim drożdże. Dodaj pozostałe mleko, cukier, sól, masło i jajka, wymieszaj. Dodaj mąkę. Włącz mieszadło i wszystkie składniki miksuj przez ok. 2 minuty na wysokich obrotach i kolejne 10 na maksymalnie niskich. Jeśli masa jest zbyt płynna, dodaj więcej mąki. Po dokładnym zmiksowaniu powinnaś mieć jednolite, lekko kleiste ciasto. Ścianki sporej miski natrzyj masłem i przełóż do niej ciasto. Przewróć je na drugą stronę, tak aby pokryło się masłem. Obtoczone masłem ciasto w misce przykryj folią lub kuchennym ręcznikiem i postaw w ciepłym, suchym miejscu na 1½ do 2 godzin. Po upływie tego czasu ciasto urośnie o ok. 50 proc. Wyjmij ciasto z miski o ugniataj je przez 3 minuty, potem włóż z powrotem do miski na kolejne 30 minut. Przygotuj natłuszczoną formę do pieczenia. Kiedy czas się skończy ugnieć je przez kolejną minutę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza a potem przełóż do formy. Całość pokryj pozostałym masłem za pomocą pędzelka. Formę przykryj, a potem poczekaj (ok. 1 godzinę i 45 minut), aż ciasto wyrośnie lekko ponad jej brzegi. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Piecz chleb przez 20-30 minut, aż szczyt będzie brązowy.
Chleb po irlandzku
Robi się go szybko i dodaje sosy oczyszczonej.
Składniki:
– 1 ¾ szklanki mąki pszennej
– 1 ¾ szklanki mąki uniwersalnej lub więcej, jeśli potrzeba
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 łyżki nieosolonego masła
– 1 jajko
– 1 2/3 szklanki maślanki
Jak przygotować chleb po irlandzku
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Przez maksymalnie gęste sitko lub gazę przesiej mąkę i sodę oczyszczoną. Do powstałej mieszanki dodaj masło i dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce ubij jajko i maślankę. Dodaj do przemieszanej wcześniej mąki z sodą. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Ciasto powinno być miękkie, ale nie powinno się lepić. Jeśli jest lepkie, dodaj więcej mąki uniwersalnej. Ciasto przełóż na twardą, posypaną mąką powierzchnię i ugniataj tak długo, aż powstanie kształt okrągłego bochenka. Połóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, a na szczycie zrób kształt X. Piecz chleb przez 15 minut w 220 stopniach i kolejne 30 minut w 190 stopniach, aż bochen będzie brązowy. Jeśli masz wątpliwości, postukaj w jego wierzch. Gdy usłyszysz pusty dźwięk, chleb jest gotowy.
Chleb po japońsku
Wraz z popularnością japońskiej panierki panko świat zachwycił się też japońskim chlebem. To pieczywo powszechnie spotykane nie tylko w Japonii, ale też w wielu krajach azjatyckich. Przepis powstał w połowie XX wieku.
Składniki:
Na zaczyn:
– 1/3 szklanki mieszanki mąki do wypieku chleba
– ½ szklanki pełnotłustego mleka
Na ciasto:
– 2 ½ szklanki mieszanki mąki do wypieku chleba
– ¼ szklanki cukru
– 1 jajko
– 1 łyżeczka soli
– ½ szklanki ciepłego mleka (więcej dla opędzlowania formy do pieczenia)
– 4 łyżki nieosolonego masła, dodawanego w pokojowej temperaturze (więcej dla opędzlowania miseczek)
Jak przygotować chleb po japońsku
Przygotowanie chleba rozpocznij od zrobienia zaczynu. W małej miseczce ubij mąkę, mleko i ½ szklanki wody. Całość przelej do garnka i postaw na małym ogniu. Gotuj przez ok. 10 minut, często mieszając. Masa ma być dość gęsta ale płynna. Przełóż ją do miski i przykryj folią. Niech wystygnie. Powinnaś mieć ok. 1 szklankę zaczynu. Następnie zrób ciasto. W misce robota kuchennego połącz ze sobą mąkę, cukier, drożdże i sól. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką, tak aby stworzyły jednolitą masę. Dodaj jajko, mleko i połowę zaczynu. Mieszaj 5 minut na niskich obrotach. Dodaj masło, miksuj przez kolejne 10-12 minut. Powstałe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wnętrze miski posmaruj masłem. Przełóż do niej ciasto i nadaj mu okrągły kształt. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 40-60 minut. Wyjmij ciasto na powierzchnię pokrytą mąką i ugniataj je przez 3-4 minuty. Przez następne 15 minut niech odpoczywa. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zawiń boki ciasta, tak aby powstał kwadrat. Zwiń jak roladę i przełóż do formy natartej masłem. Przykryj i poczekaj 30-40 minut, aż wyrośnie lekko ponad granicę formy. Pędzlem namoczonym w mleku pomaluj ciasto na powierzchni i wstaw do piekarnika. Piecz 35-40 minut, aż chleb będzie w kolorze złotego brązu.