Jak przedłużyć świeżość chleba

Ten sposób pozwoli ci przechowywać chleb nawet pół roku. Mało tego. Chleb będzie świeży.

Fot: Photogenica

Ten sposób pozwoli ci przechowywać chleb nawet pół roku. Mało tego. Chleb będzie świeży.

Świeży chleb jest przepyszny, ma jednak krótką datę spożycia. Często już następnego dnia jest suchy i niesmaczny. Jeśli chcesz przedłużyć jego świeżość, musisz odpowiednio go przechowywać.

Maksymalnie 24 godziny po pierwszym ukrojeniu chleba, pokrój resztę na ok. 1 cm kromki.  Rozłóż je w równych odległościach na blasze do pieczenia (blacha 24×24 lub 26x 31 cm z łatwością zmieści się w zamrażalniku) wyłożonej pergaminem, wstaw do zamrażalnika na m.in. 1 godzinę. Wyjmij blachę, kromki włóż do torebki do zamrażania żywności (postaraj się, aby było w niej jak najmniej powietrza) i włóż z powrotem do zamrażalnika. Kromki możesz przechowywać nawet 6 miesięcy! Przed jedzeniem po prostu wyjmij tyle kromek, ile ci potrzeba, włóż do tostera lub po prostu ogrzej w pokojowej temperaturze.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.