Zapiekanka z kurczaka z parmezanem

Zapiekanka z kurczaka z parmezanem

Fot: Shutterstock

Połączenie kurczaka z parmezanem to dzieło Włochów, a zapiekanka tych, którzy wyemigrowali z ojczyzny do Stanów Zjednoczonych.

Chcieli odtworzyć smaki dzieciństwa, ale nie tracąc na gotowanie zbyt dużo czasu. Jak to w Stanach bywa. Nie obeszło się bez kompromisów, tutaj w dodatku japońskiej panierki panko, która zapewnia kurczakowi chrupkość. Bogaty smak smażonego kurczaka przełamuje ser mozzarella i gęsty sos pomidorowy. To typowy jesienny comfort food – danie, które przyniesie nam energię, ale też rozgrzeje i poprawi humor.

Przepis na zapiekankę z kurczaka z parmezanem

Składniki:
– 2 kg kurczaka bez kości
– ½ szklanki mąki uniwersalnej
– 3 jajka
– 2 ½ szklanki panierki panko
– Sól koszerna do smaku
– czarny pieprz do smaku
– 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia
– 5 łyżek sosu pomidorowego
– 1 szklanka świeżo startego parmezanu
– ½ kg porwanej w rękach mozzarelli.

Jak przygotować zapiekankę z kurczaka z parmezanem

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Kawałki kurczaka umieść pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozbij za pomocą tłuczka na ok. 1 cm kawałki. Do 3 osobnych misek daj mąkę, jajka i panierkę panko. Każdy kawałek kurczaka mocz po kolei w każdej misce a potem osól i popieprz. Na dużej patelni i średnim ogniu rozgrzej oliwę. Po kolei przysmażaj kawałki kurczaka. Kiedy jedna strona będzie złotobrązowa, odwróć kurczaka na drugą stronę i powtórz proces. Usmażone mięso przełóż na papierowy ręcznik do wystygnięcia. Na dno dużej formy nałóż sos pomidorowy i posyp startym parmezanem. Włóż połowę usmażonego wcześniej kurczaka i połowę sera mozzarella. Polej sosem pomidorowym, posyp parmezanem. Powtórz czynności tak, by powstały warstwy. Na samym szczycie powinien zostać ser parmezan. Formę włóż do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.