Jak grillować warzywa

Jak grillować warzywa

Fot: Shutterstock

Grillować możemy nie tylko mięso. Na grillu świetnie odnajdą się też warzywa. By były smaczne, warto się nieco przygotować.

Jeśli położysz warzywa na grilla, te szybko wyschną. Dlatego przed grillowaniem mocz je przez 30 minut w zimnej wodzie, osusz i nasmaruj (najlepiej za pomocą pędzelka) oliwą. Warzywa zachowają jędrność, nie wyschną, ale też lepiej utrzymają się na nich przyprawy.

Wielkość warzyw i czas

Niektóre warzywa potrzebują 1-2 minuty, inne więcej. Jeśli przetrzymasz je na dużym żarze zbyt długo, przypalą się i będą niesmaczne. Dlatego najlepiej na większym żarze przetrzymać je przez minutę, a potem przełożyć na chłodniejszą część grilla. Ważne jest też, by kawałki warzyw były podobnej wielości i grubości – ok. 2,5 cm. Ile grillują się warzywa? Grilluj bakłażana, cukinię, kabaczek czy oczyszczone, pokrojone wzdłuż papryki po 2-3 minuty z każdej strony, plastry cebuli 3-4 minuty, główkę czosnku 10 minut. Namoczoną w wodzie kolbę kukurydzy przypiekaj przez 5-8 minut, obracając, tak aby nie przypaliła się z jednej strony. Jeśli grillujesz grzyby, trzymaj je na ogniu przez 4-5 minut.

Przygotuj akcesoria

Warzywa trudniej grillować niż mięso. Są mniejsze i niekiedy spadają z kratki. Dlatego warto je nabić na patyczki lub wykorzystać koszyk na grilla. Można też położyć je na folię aluminiową. Grillowanie będzie trwało dłużej, ale warzywa na pewno się nie przypalą.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz