Dodajesz ją do pesto, dekorujesz spaghetti. Jedz bazylię częściej. Pozytywnie wpływa na zdrowie.
– Jest źródłem silnych antyoksydantów (w tym flawonoidów), które chronią komórki przed promieniami UV.
– Liście bazylii mają silne działanie przeciwzapalne, zawierają także przeciwbakteryjne olejki eteryczne, które podnoszą odporność i przeciwdziałają chorobom.
– Luteina i zeaksantyna w bazylii wspomagają zdrowie oczu.
– Jedna garść bazylii pokrywa ok. 30 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę K, niezbędną dla zdrowych naczyń krwionośnych.
– Działa przeciwdepresyjnie, poprawia ogólne samopoczucie, pomaga w walce z bezsennością.
– Zmniejsza nadpobudliwość, wykazuje działanie podobne do melisy.
– Poprawia trawienie, zwiększa przyswajalność składników odżywczych z pokarmu.
– Łagodzi wymioty, zapobiega nudnościom.
– Zmniejsza temperaturę, rozgrzewa organizm.
– Ma dużo witaminy A, która reguluje procesy tworzenia nowych komórek.