Jakie warzywa są najważniejsze w kuchni włoskiej?
fot. mat.pras.

Zalety kuchni włoskiej można wymieniać godzinami, a o doskonałym smaku świadczy liczba miłośników pysznych makaronów, delikatnej oliwy z oliwek czy chrupiącego pieczywa. Sztuka kulinarna Italii to przede wszystkim połączenie świetnej jakości składników, miłości do gotowania i… skąpanych w słońcu pysznych warzyw. Które z nich są najważniejsze w kraju ze stolicą w Rzymie?

Soczyste pomidory

Pomidory i kuchnia śródziemnomorska to nierozłączny duet. Nie dziwi więc, że słodkawy przysmak stanowi bazę wielu dań – świetnie dopełnia różnego rodzaju sosy, ale równie dobrze smakuje w wersji pieczonej lub na surowo. Wśród jego licznych zalet na uznanie zasługuje również wielość odmian – szczególnym zachwytem mieszkańców Włoch cieszą się między innymi piennolo del vesuvio, ciliegino a grappolo czy san marzano.

Rozpływające się w ustach bakłażany

Wśród najważniejszych warzyw nie mogło zabraknąć też intensywnie fioletowej oberżyny. Została ona sprowadzona do Włoch prawdopodobnie w XIV wieku, jako… roślina ozdobna! Niedługo później odkryto walory bakłażana – w tym te smakowe oraz prozdrowotne – i od tamtej pory jest on stałym punktem we włoskich jadłospisach. Warzywo jest bohaterem dań takich jak caponata czy pasta z dodatkiem parmezanu, ale równie często zjada się je zapieczone pod pomidorową pierzynką.

Prozdrowotny szpinak

Zanim szpinak trafił na włoskie stoły, jego walorami zachwycali się Persowie, którzy rozpoczęli jego uprawę. Tak zwana trawa Persji najpierw pojawiła się w Hiszpanii, a następnie między innymi we Włoszech. Obecnie roślina ta króluje w tamtejszym menu pod wieloma postaciami. Jest jadana jako dodatek do sosów, w których główną rolę odgrywają sery pleśniowe lub na surowo, ale doskonale urozmaica również wytrawne tarty. Co więcej, szpinak wykazuje się szeregiem prozdrowotnych właściwości – charakteryzuje się między innymi działaniem przeciwmiażdżycowym, a także jest bogaty w witaminę C i luteinę.

Aromatyczne karczochy

Na liście najpopularniejszych we Włoszech warzyw nie mogło zabraknąć karczochów. Najwcześniej zdobyły one uznanie właśnie w krajach śródziemnomorskich, ale o ich licznych zalet rozpisywano się już w starożytności. Co ciekawe, przysmak ten można znaleźć na lokalnych włoskich targowiskach, gdzie bez problemu każdy może trafić na najładniejsze okazy. W Italii podawane są najczęściej w towarzystwie suszonych lub świeżych ziół, czosnku i podstawowych przypraw – soli i pieprzu. Włosi mają w zwyczaju również faszerowanie (np. kaparami, orzeszkami pini, serem pleśniowym), a także gotowanie i polewanie gotowych karczochów sosem.

Nie ulega wątpliwości, że sekretem wielu włoskich dań są dojrzewające w ciepłym słońcu warzywa, które doskonale komponują się z lokalnymi ziołami i przyprawami. Aby zachwycić się śródziemnomorskimi smakami nie trzeba jednak od razu rezerwować zagranicznej wycieczki – pysznych włoskich dań można skosztować w restauracjach. Dla miłośników gotowania świetną alternatywą będą również samodzielne próby przygotowania takich przysmaków, a wysokiej jakości składniki można kupić m.in. w takich miejscach jak https://sklep.estella.pl/pl/c/Dodatki-warzywne/44 lub na lokalnych straganach z produktami pochodzącymi z ekologicznych upraw.

 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *