Poznaj alternatywne sposoby parzenia kawy

fot. Pexels

fot. Pexels

Pyszna, esencjonalna kawa przygotowana według własnych upodobań to marzenie każdego kawosza. By je zrealizować trzeba znaleźć ulubiony gatunek kawy, a także skupić się na metodzie parzenia. Najlepiej na alternatywnej.

Czym są alternatywne sposoby parzenia kawy? Łatwiej odpowiedzieć, czym nie są, a nie są na pewno parzeniem w ekspresie ciśnieniowym. Tych metod jest mnóstwo i zdobywają sobie uznanie coraz większej rzeszy smakoszy, którzy cenią wyjątkowy smak i aromat tak zaparzonego napoju. Alternatywnymi metodami parzona jest kawa w wielu kawiarniach, a w sklepach można kupić najróżniejsze urządzenia do alternatywnego domowego zaparzania kawy, których cena jest bez porównania mniejsza niż ekspresu.

Pour over (drip, dripper)

Klasyczny dripper udowadnia, że do uzyskania wyśmienitego naparu nie potrzebujemy skomplikowanych urządzeń. Jest doskonały dla wszystkich rozpoczynających przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy. Stożkowate naczynie wykonane jest z porcelany, plastiku lub metalu. Numer w nazwie (np. 60) oznacza kąt nachylenia filtra, a litera „V” nawiązuje do kształtu stożka. Dzięki spiralnym żłobieniom woda w dripperze jest ciągle w ruchu, co zapewnia równomierną i optymalną ekstrakcję. Ta metoda zaparzania kawy szczególnie polecana jest do kaw jednorodnych. Uzyskany z nich napar jest łagodny i czysty w smaku, a kolor – bursztynowoherbaciany. Do przygotowania naparu potrzebna jest kawa (najlepiej świeżo mielona), papierowy filtr oraz kubek bądź serwer (dzbanek).


Stalowy Drip V60-02 z silikonową podstawką japońskiej marki Hario, pozwala na jednorazowe zaparzenie 300-500 ml (kilku filiżanek) kawy, cena 279 zł, dostępny w sklepie cafeport.pl
Zestaw marki Hario: szklany Drip V60-02, serwer (szklany dzbanek) o poj. 600 ml, miarka oraz 60 filtrów, cena 175 zł, dostępny w sklepie cafeport.pl 

Aeropress

To urządzenie stworzone w 2005 r. przez amerykańskiego konstruktora zabawek Alana Adlera. Składa się z tuby z tłokiem z gumową uszczelką i przypomina dużą strzykawkę. Ziarna należy mielić nieco grubiej niż do drippera. Zalewamy kawę najpierw niewielką ilością wody, po 30 sekundach dolewamy resztę. Zaparzony napar jest zbliżony do espresso, które może być podstawą do przygotowania np. americano po dodaniu wody, lub latte po dolaniu gorącego mleka. Zarówno doświadczeni bariści, jak i początkujący kawosze pokochali aeropress za nieograniczone możliwości eksperymentowania z czasem parzenia, temperaturą wody czy grubością mielenia ziaren. Pozwalają one bowiem na wydobycie z kawy spektrum smaków, bez goryczy, o bardzo niskiej kwasowości. Aeropress jest najczęściej stosowany w kuchni domowej, ale jego kompaktowa budowa i duża wytrzymałość czyni go idealnym do zastosowania w podróży. Aeropress jest polecany szczególnie do kaw o owocowo-kwiatowych aromatach – np. z Kenii czy Etiopii.

Aeropress amerykańskiej marki Aerobie, poj. 220 ml, cena 139 zł, cafeport.pl 
Aeropress z pokrowcem marki Aerobie , poj. 220 ml, cena 149 zł, cafeport.pl

Chemex

Szklane naczynie w kształcie klepsydry, zastosowane razem ze składanymi filtrami gwarantuje zaparzenie doskonałej kawy bez osadów i goryczy. Pierwszy chemex powstał w 1941 r. i do dziś można go oglądać w Museum of Modern Art (MoMa) w Nowym Jorku. Jest wyjątkowo zgrabny, ale też funkcjonalny. 30 g średnio zmielonej kawy wystarczy na 3 filiżanki aromatycznego napoju. Kawa zaparzana w chemeksie nie absorbuje żadnych zapachów z zewnątrz. Wielowarstwowe papierowe filtry sprawiają, że napar jest czysty i delikatny, a przy tym zawiera sporą dawkę kofeiny.


Chemex Classic Coffee Maker z drewnianym kołnierzem pozwala przygotować 6 filiżanek kawy, cena 225 zł, cafeport.pl 
Chemex Classic Coffee Maker z drewnianym kołnierzem na 3 filiżanki kawy, cena 199 zł, cafeport.pl 

Kawiarka (kafetiera, moka)

Jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych urządzeń do parzenia kawy w domu, dzięki któremu uzyskamy napar zbliżony do espresso z najlepszych włoskich kawiarni. Urządzenie jest wygodne i proste w obsłudze – po zaparzeniu kawy kawiarkę zostawiamy na kuchence, a dzbanek zabieramy i z niego serwujemy kawę naszym gościom.
Słynny dzbanek do parzenia kawy wynalazł Włoch Alfonso Bialetti w 1933 roku po to, by cieszyć się w domu smakiem i jakością espresso, które pił w barach kawowych. Kawiarki mają różną wielkość, kolory i kształty. Są przystosowane do kuchenek gazowych, elektrycznych, płyt ceramicznych i indukcyjnych, są także modele elektryczne, które można zabrać w podróż.


Kawiarka Giotto Egeo Classic włoskiej marki AnCap wykonana jest z porcelany i stali szlachetnej. Seria Egeo zdobiona jest barwnymi rysunkami, które znajdziemy także na filiżankach. Zaparzonej w niej kawy wystarczy na 4 filiżanki espresso (po ok. 50 ml). Cena 279 zł, cafeport.pl 
Kawiarka aluminiowa Bialetti Fiammetta Restyling na 3 filiżanki kawy (po ok. 50 ml każda), cena 105,01 zł, cafeport.pl 

French press i american press

French press służy do łatwego zaparzania kawy, a także liściastej herbaty, bez pływających w filiżance drobinek. Sprawdzi się w przypadku naparów, dla których dłuższe parzenie oznacza pogorszenie smaku. French press składa się z cylindrycznego naczynia, najczęściej wykonanego ze szkła lub przezroczystego tworzywa, oraz przykrywki z tłoczkiem. Kawę lub herbatę wsypujemy do pojemnika, zalewamy gorącą wodą (o temp. 94-96°C), mieszamy łyżeczką i przykrywamy przykrywką. Po ok. 4 minutach powoli opuszczamy tłoczek, który zatrzyma na dnie fusy albo liście. Napar przelewamy do filiżanki i gotowe.
American press działa na podobnej zasadzie, jednak tu kawa przed parzeniem, podczas parzenia i po zaparzeniu zamknięta jest w osobnym pojemniku, a nie unosi się w całym naczyniu. To pozwala na aktywne parzenie w miarę, jak tłok przeciskany jest przez naczynie, a nie tylko na odsączanie kawy tak, jak się to dzieje podczas parzenia kawy we french pressie.
Ani french press ani american press nie potrzebują filtrów. Pojemnik z fusami szybko i łatwo można umyć pod bieżącą wodą.


French Press Simplicity marki Bialetti, poj. 1000 ml, cena 125 zł, cafeport.pl 
American Press – szklane naczynie ma podwójne ścianki, więc można je bezpiecznie wziąć w ręce, bo nie nagrzewa się zbytnio podczas parzenia. Poj. 400 ml, cena 349 zł, cafeport.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.