Jak zrobić burgery na grillu

Jak zrobić burgery na grillu

Fot: Photogenica

Burgery kojarzą się z jedzeniem pospolitym. Tymczasem można je tak przygotować, by miały naprawdę szlachetny smak.

Kup w sklepie kilogram dobrej jakości mięsa (wyjdą 4 burgery). Najlepsza będzie polędwica wołowa. Pokrój mięso na ok. 2 cm kawałki, rozłóż na tacy wyłożonej papierem i wstaw na 10 minut do zamrażalnika. Na każdego burgera zamroź też po 1 łyżce nieosolonego masła. Masło to tajny sekret tych najbardziej soczystych burgerów.

Mielenie

Po wyjęciu z zamrażalnika, wołowinę zmiel maszynką. Zmielone mięso rozłóż na tacy, równomiernie posyp solą i pieprzem. Uformuj 4 burgery. Powinny być trochę większe niż bułki. Uformowane burgery włóż do zamrażalnika na 40 minut. Jeśli położysz na grillu lekko zamrożone mięso, nie rozpadnie się podczas obróbki termicznej i będzie naprawdę pyszne. Mięso pokryje się na zewnątrz chrupiącą skórką, środek wciąż pozostanie soczysty.

Grillowanie

Wyjmij burgery z zamrażalnika, jeszcze raz posól lekko z każdej strony. Kładź je na nasmarowaną olejem kratkę grilla. Smaż 3-4 minuty z każdej strony na efekt medium, 5-7 na well done. Jeśli masz kuchenny termometr, sprawdź temperaturę mięsa. Idealnie, gdy mają ok. 54 stopni w stanie medium i 54 w stanie well done. Po zdjęciu z grilla burgery powinny odpocząć przez ok. 5 minut. Posmaruj je masłem i gotowe. Burgery możesz włożyć do bułki i zjeść z ulubioną sałatką.

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.