Jak zrobić beef wellington

Jak zrobić beef wellington

Fot: Flickr

Beef wellington to klasyczna brytyjska potrawa, którą na cały świat rozsławił Gordon Ramsey.

Beef wellington – wołowina z grzybami w cieście, którą możesz podawać z sosem pieczeniowym i sałatką.

Składniki (na 3 porcje):

Na mieszankę grzybową:
– ¾ kg drobno posiekanych pieczarek
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– ½ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

Na naleśniki:

– ½ szklanki mąki
– 2 jajka
– 1 łyżeczka cukru
– ½ łyżeczki soli
– ½ szklanki mleka
– ¼ łyżki pieprzu
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– ¼ szklanki wody
– 4 łyżki masła

Na mięso:

– ¾ kg polędwicy wołowej
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– ¼ szklanki musztardy Dijon
– ¼ kg szynki prosciutto di Parma
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 1 żółtko
– 1 szklanka mleka

Jak zrobić beef wellington

Pieczarki drobno pokrój, zmiksuj w blenderze. Konsystencją powinny przypominać wilgotny hummus. Postaw patelnię na średnim ogniu i rozgrzej oliwę. Dodaj zmiksowane pieczarki, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Składniki wymieszaj. Smaż tak długo, aż konsystencja zacznie przypominać pasztet. Patelnię zdejmij z ognia. Niech stygnie. Następnie zrób naleśniki. W dużej misce wymieszaj mąkę, jajka, cukier, sól i szczypiorek. Dodaj wodę, mleko, 1 łyżkę rozpuszczanego masła, wymieszaj na gładką masę. Na średnim ogniu rozgrzej na patelni pozostałe masło. Usmaż dwa naleśniki, każdy po 45-60 sekund z każdej strony, odłóż je na bok. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Polędwicę osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni. Przysmaż polędwicę 1-2 minuty z każdej strony. Przełóż ją na deskę. Kiedy wystygnie, nasmaruj musztardą. Na desce rozłóż naleśniki obok siebie, posmaruj mieszanką grzybową, potem połóż plastry prosciutto. Na szczycie połóż polędwicę, wszystko delikatnie zawiń. Na folii aluminiowej połóż ciasto francuskie, umieść na nim polędwicę zawiniętą w naleśniki. Wszystko zawiń delikatnie w folię, włóż do lodówki na 5 minut. Wymieszaj żółtko z mlekiem. Wyjmij z lodówki, zdejmij folię. Wellington jest gotowy do pieczenia. Połóż go na formie do pieczenia wyłożoną folią aluminiową i nasmaruj mlekiem z żółtkiem. Piecz przez 25-30 minut.

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.